МЕКИЦИ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Поезија - 3

+2
Александра
zbunet
6 posters

Страна 5 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Go down

Поезија - 3 - Page 5 Empty Re: Поезија - 3

Пишување by keti Чет Јан 31 2013, 23:50

Bog e covek & Бог е човек

Bе љубам
како Бог
што луѓето ги љуби,
зошто Бог е човек
што љубов дава
а не' како што велат
недостижен за сите.

Ve ljubam
kako Bog
sto lugeto gi ljubi,
zosto Bog e covek
sto ljubov dava
a ne' kako sto velat
nedostizen za site.

Бог е човек
и ретко кој го гледа,
а ќе се види
ако искрено се сака
и ако искрено се љуби
и ако секој знае секому
добрина да дава.

Bog e covek
i retko koj go gleda,
a ke se vidi
ako iskreno se saka
i ako iskreno se ljubi
i ako sekoj znae sekomu
dobrina da dava.

Ве љубам
како Бог,
зошто Бог е човек
и не' е нечовек
за на луѓето
лошо да им прави.

Ve ljubam
kako Bog,
zosto Bog e covek
i ne' e necovek
za na lugeto
loso da im pravi.

И Бог сум
зошто сум човек
и на сите вас
добрини ви правам.

I Bog sum
zosto sum covec
i na site vas
dobrini vi pravam.
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

Поезија - 3 - Page 5 Empty Re: Поезија - 3

Пишување by keti Сре Апр 10 2013, 16:13

На патот

Тежок е мојот животен пат
премногу тежок за да се свати
и ако речам дека
во мене е се' важно збрано
за да се опстане на светот
би ми верува ли некој?
НЕ!
И вака не било од сега
туку од кога знам за себе
но, немало никој
за да ме поведе на патот
туку сама го врвев
слушајќи го гласот во себе.
И многу пати ќе паднев
зошто товарот е голем
и не' е од еден ...
Но, храброст јас имав
и иако сама
јас не бев сама
зошто среќата ме следи
и секогаш кога сум слаба
ми подава рака
за со лесно
јас сет пат го минам.
А потајно сакав
да имаше бар некој ко мене ...
Но, судбината била
сама да бидам на патот.
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

Поезија - 3 - Page 5 Empty Re: Поезија - 3

Пишување by keti Саб Мај 18 2013, 14:37

Нели!

Великодушник
по убедување
но што ако,
кога од сето тоа
само душа остана
и не би ја дала
секој да ја гази.

Што знае народ
љубов што е'
љубов дарена со срце и душа
кога секому е битно
само пари да има, нели
и ако се може
да го има тоа
што никој го нема
ако воопшто постои
такво нешто.

И така,
великодушник
по убедување
но што ако,
кога денес
никој не бара душа
и добрина, нели!
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

Поезија - 3 - Page 5 Empty Re: Поезија - 3

Пишување by keti Саб Јун 15 2013, 14:46

14.06.2013

Гледам, баш
и нема логика овој свет
а да бараш логика
во нелогичноста
и не е баш лесно.
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

Поезија - 3 - Page 5 Empty Re: Поезија - 3

Пишување by keti Чет Дек 26 2013, 23:36

И ОВА Е СУДБИНА

Си велам,
дали вреди
нечија душа
до толку да се измачува
за на сите
добро да им е'.

Си велам,
по чије правило
баш таа душа
треба да сум јас
и зар само јас
грешна сум им на сите,
зошто само тој збор
како причина за се'
во мислите ми струи.

И не барајте го веќе
тоа што ви треба,
зошто веќе не сум таа
што на сите добро им прави!
Од преголема болка
и неправди и злоба
ниту Бог сака веќе
така да си биде.


16.10.2013 г.
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

Поезија - 3 - Page 5 Empty Re: Поезија - 3

Пишување by keti Сре Сеп 28 2016, 15:39

РЕД ВО БЕЗРЕДИЕ

Премногу е тешко
во промени сегашни
ред во безредие
во власт да ставиш ...
.....................................
Сродни души ли сме
или сме Х - фактори
за власт и моќ ли
времето го трошиме
или сме тука
само "да се срушиме"
зошто, погрешни простори
политички се споиле
но, се споиле ли така
или нас така ни се сака
се', со една цел
власта и моќта
за себе да ја имаме.
27.09.2016
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

Поезија - 3 - Page 5 Empty Re: Поезија - 3

Пишување by keti Сре Сеп 28 2016, 15:56

НЕ СЕ СЛУЧУВА НИШТО

Дали е тоа така
јас така го гледам,
дека, нештото стои
и не се придвижува
и дека сепак
не се случува ништо ...
Но, скриена ли е намерата
и дали е погледот тука
за добро да види
и се' во добро да стави
или, иста цел за секој
пак, пред нас се крие
за лична корист
и себична намера
намерата ја сруши ...
Не се случува ништо
а сепак мислата вели
не е разумно сега
ништо да не се случува.

27.09.2016
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

Поезија - 3 - Page 5 Empty Re: Поезија - 3

Пишување by keti Вто Окт 18 2016, 01:37

ДВОРЕЦОТ НАД ОБЛАЦИ

Дали е тој
визија за иднината
или е сегашност
или е наша реалност
и наш дворец треба да е
овде на наши простори
на место свето
под облаци
и под дрво “ круша “
каде самовили
игри играат
и не’ е цреша
дрвото што таму се спомнува
и не е спомен дом
на јунак што песни пее
туку е дворец
што над облаци ѕирка
под круша
на место Крушево
и чиј би бил
тој дворец кралски
ако не е тој крал
нашиот Тоше Проески.

16.10.2016
Збирка Поезија “ Визија за иднината”
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

Поезија - 3 - Page 5 Empty Re: Поезија - 3

Пишување by keti Сре Окт 26 2016, 20:58

ПЕСНАТА НА ПТИЦАТА

Шумови и звуци
збрки и збрки
тропоти и брчења
и се’ и се’
само песна
НЕ’!
Џагори на зборови
и реченици
и брмчења
и пак збрки
и збрки
и се’
само песна
НЕ’!
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

Поезија - 3 - Page 5 Empty Re: Поезија - 3

Пишување by keti Нед Ное 06 2016, 00:11

НАШАТА ЉУБОВ

Што сме сега ние
во овој сегашен миг
ниту минато е наше
ниту иднина сме сега
сегашноста е тука
но некој ни ја зема
и нови врски
по магијски пат
нечесно си прави
за слава и моќ
и пари и пари и пари ...
И кои сме сега ние
и што сме сега ние
во овој сегашен миг?
А нашата ЉУБОВ
во звезден прав
се претвори сега
и во срциња многу
што небото го красат
за добро на нас
и на сите вас
што доброто го ценат
и се’ добро
на себе си си прават.

од “ВИЗИЈА ЗА ИДНИНАТА”
02.11.2016
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

Поезија - 3 - Page 5 Empty Re: Поезија - 3

Пишување by keti Вто Ное 08 2016, 18:13

[ltr]“ПИЗДО МОРИ”[/ltr]

Интернационален речник
на виртуелно ниво
со многу мисли
и многу души
и многу зборови
и многу изрази
објасенти и разјаснети
со многу дијалекти
од подрачја непознати
и простори разни
во виртуелен термин
ставени да стојат
зошто бесој многу
на народ во глава му ставил
некој кој добро не мислел
и некој кој добро не правел
и некој кој долго време
народ малтретирал
за свои лични цели
разбојнички настроен
и во интернационален речник
со многу изрази познат
но со изразот “ПИЗДО МОРИ”
најславен на виртуелниот свет станал.

од “ВИЗИЈА ЗА ИДНИНАТА”
07.11.2016
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

Поезија - 3 - Page 5 Empty Re: Поезија - 3

Пишување by keti Чет Ное 17 2016, 01:54

Уникатна рачна изработка

Современо програмче
компјутерски банкарски
СИСТЕМ
каков е просторот
таков е системот
такви се средствата
а умовите се генијални
и !!!
Новото време е
ново време
и бара
УНИКАТНА РАЧНА
ИЗРАБОТКА.

09.11.2016
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

Поезија - 3 - Page 5 Empty Re: Поезија - 3

Пишување by keti Чет Ное 17 2016, 01:54

Филмот “НЕПОЗНАТОТО УБИСТВО”

Не’ секој лик
и не секој X - фактор
од АНГЕЛ до БОГ
а не’ е ЃАВОЛ
преку магија и хипноза
станал познат
и многу сакан
со мнозинство народ
и многу “ЈАНГ” енергија
а не’ е дете ...
Не’ секое тело
и не’ секој Х - фактор
има мерка “ЗЛАТЕН ПРЕСЕК”
или хармонична градба
за да е посакувано
за на сцена
и за многу пари
и за многу моќ ...
И не’ секоја карма
е КРАЛСКА
за на филм да се стави
а филмот ќе се вика
“НЕПОЗНАТОТО УБИСТВО”.

од “ВИЗИЈА ЗА ИДНИНАТА”
09.11.2016
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

Поезија - 3 - Page 5 Empty Re: Поезија - 3

Пишување by keti Чет Ное 17 2016, 01:55

СИСТЕМ “Г6” ЗА МАЛКУ ПОВЕЌЕ ОД 500 ДЕН.

Штедење со 10 ден.
џеврек кружен
или двоцефка
или плетенка џеврек
“ту и таму” 10 до 15 ден.
и заштеда за годишен одмор
познат систем “G6”
и се’ е’ “OK” ...
“ШАХ МАТ” позиција
за малку повеќе
од 500 ден.
и цел вселенски систем
е срушен
и системот “Г6”
до “БЕСОЈ” го дотера
преку мене до сите ВАС.

од “ЈАС ВО ОВОЈ СВЕТ”
09.11.2016
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

Поезија - 3 - Page 5 Empty Re: Поезија - 3

Пишување by keti Чет Ное 17 2016, 01:56

ДЕН НА СЛАВА

Среброљубец се вели
за човек алчен за ПАРИ,
Свети Козма и Дамјан
и нивните зборови:
Бесплатно добивте
бесплатно давајте
БАЈ’ Д’ ВЕЈ
“ДУШИТЕ СИ ПОМАГААТ”
“И”
“ПОЗАДИ УСПЕШНА ЖЕНА
СТОИ УСПЕШНА СРОДНА ДУША”
НЕЛИ!!!
НОВО - ВРЕМЕНСКА ИСТОРИЈА!!!
И
Св. врачи Кузман и Дамјан
или едноставно
СВЕТОВРАЧА.

од “ЈАС ВО ОВОЈ СВЕТ”
14.11.2016
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

Поезија - 3 - Page 5 Empty Re: Поезија - 3

Пишување by keti Саб Дек 03 2016, 15:58

[size=40][ltr]КАКО ПОД СОН[/ltr]

KETI PIPERKOSKA·САБОТА, 3 ДЕКЕМВРИ 20163 читања[/size]
[ltr]Како ПОД СОН[/ltr]
[ltr]го живеев животот[/ltr]
[ltr]долго време[/ltr]
[ltr]многу светови видов[/ltr]
[ltr]како сродна душа[/ltr]
[ltr]на многу души[/ltr]
[ltr]и не’ сум САИ БАБА[/ltr]
[ltr]ниту било кој друг[/ltr]
[ltr]ниту било која религија,[/ltr]
[ltr]Х-ФАКТОРСКИ збрки[/ltr]
[ltr]во повеќе ПРОСТОРИ[/ltr]
[ltr]со повеќе ТАМНИНИ[/ltr]
[ltr]за некакви си НАСТАНИ[/ltr]
[ltr]кои бараат МОЌ и ВЛАСТ[/ltr]
[ltr]за некакви си ЕНЕРГИИ[/ltr]
[ltr]на ДУШИ СРОДНИ[/ltr]
[ltr]и НЕСРОДНИ.[/ltr]
[ltr]И не’ сум “ЗАСПАНАТА УБАВИЦА”...[/ltr]

[ltr]Но, и ти не си[/ltr]
[ltr]ПРИНЦОТ НА БЕЛИОТ КОЊ[/ltr]
[ltr]КОЈ ДУШАВА МОЈА[/ltr]
[ltr]МОЖЕ ДА ЈА ВИДИ[/ltr]
[ltr]зошто ЛИКОТ МОЈ[/ltr]
[ltr]под МАГИИ И ХИПНОЗИ[/ltr]
[ltr]НЕКОМУ ДРУГ[/ltr]
[ltr]ТРЕБАЛО ДА БИДЕ[/ltr]
[ltr]зошто тој некој си[/ltr]
[ltr]бил “ПОГОЛЕМ ОД МЕНЕ” ...[/ltr]
[ltr]Како ПОД СОН[/ltr]
[ltr]јас сум ви и[/ltr]
[ltr]МИСЛА и ЗБОР[/ltr]
[ltr]и РАЗГОВОР[/ltr]
[ltr]и МУЗИКА[/ltr]
[ltr]и СРЦЕ и ЉУБОВ[/ltr]
[ltr]и БЕС[/ltr]
[ltr]и ЗБРКА[/ltr]
[ltr]но и СРЕЌА[/ltr]
[ltr]и СЕ’ ОНА[/ltr]
[ltr]што СЕКОЈА ДУША[/ltr]
[ltr]и СЕКОЈ ЧОВЕК[/ltr]
[ltr]ПОСАКУВА ДА Е.’[/ltr]

[ltr]И сето ова[/ltr]
[ltr]можеби сте вие[/ltr]
[ltr]СКЛОП НА МНОГУ ДУШИ[/ltr]
[ltr]што МЕНЕ МИ СЕ ДАЛЕ[/ltr]
[ltr]за и јас ова сега[/ltr]
[ltr]вам ви го откријам[/ltr]
[ltr]и ви дадам до знање[/ltr]
[ltr]дека, И ЈАС СУМ ТУКА[/ltr]
[ltr]И ЈАС СУМ ОВДЕ[/ltr]
[ltr]и СО СЕКОЈ ОД ВАС[/ltr]
[ltr]ЖИВОТОТ ГО ЖИВЕАМ[/ltr]
[ltr]онака како што[/ltr]
[ltr]ГОСПОД ми го дал[/ltr]
[ltr]и се’ тоа е’[/ltr]
[ltr]по БОЖЈА ВОЉА[/ltr]
[ltr]вака како што е’.[/ltr]

[ltr]И ти некој си[/ltr]
[ltr]што ПЕСНА сум ви дала[/ltr]
[ltr]и ЦРТЕЖ свој[/ltr]
[ltr]сум ви подарила,[/ltr]
[ltr]е со БОЖЈА ВОЉА,[/ltr]
[ltr]зошто, ДУШАТА МОЈА[/ltr]
[ltr]ВИЕ СТЕ СИ СИТЕ[/ltr]
[ltr]и јас со вас[/ltr]
[ltr]сум видела многу[/ltr]
[ltr]и МОЌ и ВЛАСТ[/ltr]
[ltr]и ТАЛЕНТ[/ltr]
[ltr]и ГЕНИЈАЛНОСТ,[/ltr]
[ltr]сето тоа вам[/ltr]
[ltr]ви се дало[/ltr]
[ltr]зошто, МОЈАТА КАРМА[/ltr]
[ltr]таква си била,[/ltr]
[ltr]ПРЕКУ НЕКОЈ ДРУГ[/ltr]
[ltr]ЈАС МОЈТО ДА ГО ВИДАМ[/ltr]
[ltr]И СЕТО ТОА СО ВАС[/ltr]
[ltr]И ЈАС ДА СИ БИДАМ.[/ltr]

[ltr]од “ЈАС ВО ОВОЈ СВЕТ”[/ltr]
[ltr]03.12.2016[/ltr]
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

Поезија - 3 - Page 5 Empty Re: Поезија - 3

Пишување by keti Саб Дек 03 2016, 15:59

КАКО ПОД СОН

Како ПОД СОН
го живеев животот
долго време
многу светови видов
како сродна душа
на многу души
и не’ сум САИ БАБА
ниту било кој друг
ниту било која религија,
Х-ФАКТОРСКИ збрки
во повеќе ПРОСТОРИ
со повеќе ТАМНИНИ
за некакви си НАСТАНИ
кои бараат МОЌ и ВЛАСТ
за некакви си ЕНЕРГИИ
на ДУШИ СРОДНИ
и НЕСРОДНИ.
И не’ сум “ЗАСПАНАТА УБАВИЦА”...

Но, и ти не си
ПРИНЦОТ НА БЕЛИОТ КОЊ
КОЈ ДУШАВА МОЈА
МОЖЕ ДА ЈА ВИДИ
зошто ЛИКОТ МОЈ
под МАГИИ И ХИПНОЗИ
НЕКОМУ ДРУГ
ТРЕБАЛО ДА БИДЕ
зошто тој некој си
бил “ПОГОЛЕМ ОД МЕНЕ” ...
Како ПОД СОН
јас сум ви и
МИСЛА и ЗБОР
и РАЗГОВОР
и МУЗИКА
и СРЦЕ и ЉУБОВ
и БЕС
и ЗБРКА
но и СРЕЌА
и СЕ’ ОНА
што СЕКОЈА ДУША
и СЕКОЈ ЧОВЕК
ПОСАКУВА ДА Е.’

И сето ова
можеби сте вие
СКЛОП НА МНОГУ ДУШИ
што МЕНЕ МИ СЕ ДАЛЕ
за и јас ова сега
вам ви го откријам
и ви дадам до знање
дека, И ЈАС СУМ ТУКА
И ЈАС СУМ ОВДЕ
и СО СЕКОЈ ОД ВАС
ЖИВОТОТ ГО ЖИВЕАМ
онака како што
ГОСПОД ми го дал
и се’ тоа е’
по БОЖЈА ВОЉА
вака како што е’.

И ти некој си
што ПЕСНА сум ви дала
и ЦРТЕЖ свој
сум ви подарила,
е со БОЖЈА ВОЉА,
зошто, ДУШАТА МОЈА
ВИЕ СТЕ СИ СИТЕ
и јас со вас
сум видела многу
и МОЌ и ВЛАСТ
и ТАЛЕНТ
и ГЕНИЈАЛНОСТ,
сето тоа вам
ви се дало
зошто, МОЈАТА КАРМА
таква си била,
ПРЕКУ НЕКОЈ ДРУГ
ЈАС МОЈТО ДА ГО ВИДАМ
И СЕТО ТОА СО ВАС
И ЈАС ДА СИ БИДАМ.

од “ЈАС ВО ОВОЈ СВЕТ”
03.12.2016
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

Поезија - 3 - Page 5 Empty Re: Поезија - 3

Пишување by keti Нед Дек 11 2016, 18:50

БОЖЕ, ЧУВАЈ МЕ ОД ЗЛО

Молитва праќам
до небото горе
и до сите вас
послушајте ја
и помолете се
и вие сите,
зошто ова овде
не сме ние
што треба да сме
и многу манипулации
не напаѓаат нас
и сето тоа
пак ќе речам
за моќ и за власт
но не за добро
ниту на вас
ниту на нас
ниту на сите нас.

Чипосана политика
не е наше мото
ниту е наша
сродна душа
и тоа не е
ниту наша игра
ниту наша молитва
ниту сме тоа ние
што треба да сме
ниту е ова овде наше
што треба да е ...
И простори се измешале
и рамнини се измешале
и души се измешале.
БОЖЕ, ЧУВАЈ МЕ ОД ЗЛО!

од “ЈАС ВО ОВОЈ СВЕТ”
11.12.2016
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

Поезија - 3 - Page 5 Empty Re: Поезија - 3

Пишување by keti Нед Дек 25 2016, 03:15

НАЈСЛАБА КАРИКА “УНИВЕРЗУМ”

ВИСОКА СВЕСТ
УНИВЕРЗАЛНА МИСЛА
ДОБАР ПОГЛЕД
КОН ИДНИНАТА
ГЕНИЈАЛНИ ПЕРФОРМАНСИ
ГЕНИЈАЛЕН УМ
А СЕПАК
НАЈСЛАБА КАРИКА
“УНИВЕРЗУМ”.

21.12.2016
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

Поезија - 3 - Page 5 Empty Re: Поезија - 3

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Страна 5 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот