КОКТЕЛИ
+2
Кидман
zbunet
6 posters
Страна 1 of 1
КОКТЕЛИ
СЕКС НА ПЛАЖА
Џус од рибизла
Џус од ананас
Водка ( 0,03 л )
Ракија од праска (0,02 )
Во чашата сипи водка и ракија од праска, а од џусовите сипај по пола додека не ја исполниш чашата.
Користи високи и округли чаши.
Џус од рибизла
Џус од ананас
Водка ( 0,03 л )
Ракија од праска (0,02 )
Во чашата сипи водка и ракија од праска, а од џусовите сипај по пола додека не ја исполниш чашата.
Користи високи и округли чаши.
Последната промена е направена од zbunet на Пон Апр 12 2010, 20:31. Мислењето е променето 1 пати
zbunet
Re: КОКТЕЛИ
ТЕЧНА ВИЈАГРА
Ликер (0,03 л )
Ред Бул ( 1/3 )
Сипи Ред Бул во кратка чаша, долиј ликер и испиј на екс.
Ликер (0,03 л )
Ред Бул ( 1/3 )
Сипи Ред Бул во кратка чаша, долиј ликер и испиј на екс.
zbunet
Re: КОКТЕЛИ
МЕШАЈ ДУШО !
Лимунада ( 0,06 л )
Водка ( 0.03 л )
Сипи од Водката и преку неа од Лимунадата.
Пред сервирање добро да се олади.
Лимунада ( 0,06 л )
Водка ( 0.03 л )
Сипи од Водката и преку неа од Лимунадата.
Пред сервирање добро да се олади.
zbunet
Re: КОКТЕЛИ
КРВАВО ПИВО
Пиво ( 0.33 л )
Џус од домат (0,02 л )
Сипи од џус од домат, а преку него од пивото. Финтата е да се добие црвена боја.
Пиво ( 0.33 л )
Џус од домат (0,02 л )
Сипи од џус од домат, а преку него од пивото. Финтата е да се добие црвена боја.
zbunet
Re: КОКТЕЛИ
ЦРВЕН ЗМЕЈ
- Сок од три лимуна
- Три лажички столчкан мраз
- Чашка коњак
- Три лажички шеќер
Измешај ги сокот од лимун, коњакот и столчканиот мраз. Додај три лажици шеќер и екстракт од малина колку да се добие убава црвена боја. Пред послужување зачини ги со вишни или со компот од цреши.
- Сок од три лимуна
- Три лажички столчкан мраз
- Чашка коњак
- Три лажички шеќер
Измешај ги сокот од лимун, коњакот и столчканиот мраз. Додај три лажици шеќер и екстракт од малина колку да се добие убава црвена боја. Пред послужување зачини ги со вишни или со компот од цреши.
zbunet
Re: КОКТЕЛИ
ЦРНА МАГИЈА
- Водка ( 0,045 л )
- Ликер од кафе
- Џус од лимун ( малку да се налие)
Измешај ги сите состојки, наполни ја чашата со мраз и украси ја со кришка од лимун сервирано во мали чаши.
- Водка ( 0,045 л )
- Ликер од кафе
- Џус од лимун ( малку да се налие)
Измешај ги сите состојки, наполни ја чашата со мраз и украси ја со кришка од лимун сервирано во мали чаши.
zbunet
Re: КОКТЕЛИ
МОЗОЧЕН УДАР
- Ликер ( 0,06 л )
- Водка ( 0,03 л )
- Џин ( 0,015 л )
Налиј ги состојките преку коцка мраз во чашата и полека замешувај.
- Ликер ( 0,06 л )
- Водка ( 0,03 л )
- Џин ( 0,015 л )
Налиј ги состојките преку коцка мраз во чашата и полека замешувај.
zbunet
Re: КОКТЕЛИ
ФРАНЦУСКО ЗАЛАПУЕЊЕ
Состојки:
15 ml Amaretto
15 ml Какао крем
15
ml Ликер од бело чоколадо
Чоколаден сируп
Измешај ги сите состојќи и стави ги во изладено чаша за мартини во која претходно ќе ставиш од чоколадниот сируп.
Состојки:
15 ml Amaretto
15 ml Какао крем
15
ml Ликер од бело чоколадо
Чоколаден сируп
Измешај ги сите состојќи и стави ги во изладено чаша за мартини во која претходно ќе ставиш од чоколадниот сируп.
zbunet
Re: КОКТЕЛИ
zbunet напиша:КРВАВО ПИВО
Пиво ( 0.33 л )
Џус од домат (0,02 л )
Сипи од џус од домат, а преку него од пивото. Финтата е да се добие црвена боја.
Ти ова да си го пиеш!!!
trpe
Re: КОКТЕЛИ
Cuba Libre (во превод „Слободна Куба“)
Состојки
Подготовка
Cuba Libre се служи во висока чаша без рачка.
Состојки
50ml | бел рум |
100ml | Кока-кола |
½ | зелен лимон |
мраз |
Cuba Libre се служи во висока чаша без рачка.
- Ставете во чашата неколку коцки мраз, а потоа додајте го румот и
налејте ја Кока-колата. - Пресечете ја половинката зелен лимон на две четвртинки. Едното парче
исцедете го во чашата, а со другото украсете.
trpe
Б-52
Коктекот Б-52 името го добил по американските авиони бомбардери Б-52.
Состојки:
15мл ликер од кафе
15мл ликер од ирски крем
15мл ликер од портокал
Подготовка:
Коктелот Б-52 се служи во мала чаша како за текила. Трите состојки имаат различна густина и поради тоа можеме да добиеме три слоја.
1. Започнете со ликерот од кафе. Налејте го во чашата.
Наредниот пијалок треба да претставува нов слој и треба да има видлива и јасна граница меѓу двата слоја. Затоа ви е потребна лажица.
2. Поставете ја лажицата до работ на чашата, точно над ликерот од кафе. Внимателно и со тенок млаз налевајте го ликерот од ирски крем врз лажицата. Ако го правите правилно, треба да има два слоја во чашата кои не се мешаат.
3. Последниот слој е ликерот од портокал. Повторете ја истата постапка со лажицата. Бидете внимателни и не се разочарувајте ако слоевите се измешаат.
Варијации:
Б-53 е Б-52 плус водка (четири слоја).
Б-54 е Б-52 плус амарето (четири слоја).
Б-55 е Б-52 плус апсент (четири слоја).
Б-52 во пустина е Б-52 со текила наместо ликер од ирски крем.
Состојки:
15мл ликер од кафе
15мл ликер од ирски крем
15мл ликер од портокал
Подготовка:
Коктелот Б-52 се служи во мала чаша како за текила. Трите состојки имаат различна густина и поради тоа можеме да добиеме три слоја.
1. Започнете со ликерот од кафе. Налејте го во чашата.
Наредниот пијалок треба да претставува нов слој и треба да има видлива и јасна граница меѓу двата слоја. Затоа ви е потребна лажица.
2. Поставете ја лажицата до работ на чашата, точно над ликерот од кафе. Внимателно и со тенок млаз налевајте го ликерот од ирски крем врз лажицата. Ако го правите правилно, треба да има два слоја во чашата кои не се мешаат.
3. Последниот слој е ликерот од портокал. Повторете ја истата постапка со лажицата. Бидете внимателни и не се разочарувајте ако слоевите се измешаат.
Варијации:
Б-53 е Б-52 плус водка (четири слоја).
Б-54 е Б-52 плус амарето (четири слоја).
Б-55 е Б-52 плус апсент (четири слоја).
Б-52 во пустина е Б-52 со текила наместо ликер од ирски крем.
trpe
Re: КОКТЕЛИ
Шприцер
2/3 од чашата се налева со бело вино „Смедеревка“
1/3 минерална вода (било која , може и најевтината)
Го викаш комшијата и пиете најмалку 2,3 литра вино (за почеток)
2/3 од чашата се налева со бело вино „Смедеревка“
1/3 минерална вода (било која , може и најевтината)
Го викаш комшијата и пиете најмалку 2,3 литра вино (за почеток)
trpe
Re: КОКТЕЛИ
Мохито
Бело вино( може смедеревка ), свежо нане , кафен шеќер,зелен лимон, многу мраз
Се сецкаат лимонот и нането , се крши мразот и се става во матарка... се додава некоја лажица од шекерот ... на крај се додава винцето , се меша убаво (да се скрши мразот на најмали можни парченца) и спремно е за пиење ...
Многу добар летен коктел ...
Бело вино( може смедеревка ), свежо нане , кафен шеќер,зелен лимон, многу мраз
Се сецкаат лимонот и нането , се крши мразот и се става во матарка... се додава некоја лажица од шекерот ... на крај се додава винцето , се меша убаво (да се скрши мразот на најмали можни парченца) и спремно е за пиење ...
Многу добар летен коктел ...
trpe
Re: КОКТЕЛИ
trpe напиша:Мохито
Бело вино( може смедеревка ), свежо нане , кафен шеќер,зелен лимон, многу мраз
Се сецкаат лимонот и нането , се крши мразот и се става во матарка... се додава некоја лажица од шекерот ... на крај се додава винцето , се меша убаво (да се скрши мразот на најмали можни парченца) и спремно е за пиење ...
Многу добар летен коктел ...
јас мислев дека мохито се прави со бел рум
ова можам и дома да си го направам
фала ти трпе
Александра
Re: КОКТЕЛИ
Точно дека се прави со бел рум, ама ова е варијација на мохито, најверојатно има и други
trpe
Re: КОКТЕЛИ
Da,be i jas mislev deka se prai so bel rum.Nema veze,jas na primer sakam Bellini:-Vo casa od sampanj se stava sveza ili od kompot pasirana praska,(gjus ) do pola i se dopolnuva so sampanj.A iskreno jas si go pravam so sok od ananas,poubavo mi e.
the nurse
Re: КОКТЕЛИ
Ирско кафе
- 70 мл. топло кафе
- 40 мл. ирско виски
- 1 лажичка кафеав шеќер
Откако ќе се измеша 1 лажица шлаг на врвот
Ова кафе е многу посилно од нашето и умерено треба да се конзумира.
- 70 мл. топло кафе
- 40 мл. ирско виски
- 1 лажичка кафеав шеќер
Откако ќе се измеша 1 лажица шлаг на врвот
Ова кафе е многу посилно од нашето и умерено треба да се конзумира.
zbunet
Re: КОКТЕЛИ
Розова дама
- 50 мл. џин
- 25 мл. сируп од портокали и мед
- 1 лажичка лимун
- 1 лажичка кајмак
- 1 белка од јајце
Да се измеша во шејкер и потоа во висока чаша со коцки мраз
- 50 мл. џин
- 25 мл. сируп од портокали и мед
- 1 лажичка лимун
- 1 лажичка кајмак
- 1 белка од јајце
Да се измеша во шејкер и потоа во висока чаша со коцки мраз
zbunet
Ледено кафе
Потребно е:
Со миксер се матат кафето, млекото, сладоледот и ванилиниот шеќер.
Се истура во високи чаши со коцки лед и веднаш се послужува.
- 30 грама Шлаг
- 50 грама Сладолед од чоколада
- 50 грама Сладолед од ванила
- 150 милилитри Млеко
- 2 Кафе филџан/и
- 5 грама Ванилин шекер
Со миксер се матат кафето, млекото, сладоледот и ванилиниот шеќер.
Се истура во високи чаши со коцки лед и веднаш се послужува.
trpe
Греено вино
Најчесто се приготвува од црвено вино кое е зачинето со стапчиња цимет, каранфилчиња, ванила, портокал и/или лимон, а за уште подобар вкус се додава и шеќер или мед. Секогаш се служи топло.
Постојат многу различни рецепти и методи за приготвување на греено вино. Некои луѓе прво го загреваат виното, па потоа ги додаваат зачините. Други, прво го ставаат шеќерот и зачините во мала количина вода и откако ќе повријат заедно неколку минути, го додаваат виното. Трети пак ги ставаат сите зачини во газа, заедно со шеќерот ги додаваат во виното, го загреваат виното неколку минути, а пред сервирање ја вадат газата од виното.
Рецептов можете да го прилагодите според вашиот вкус.
Состојки:
Подготовка:
Совети
Постојат многу различни рецепти и методи за приготвување на греено вино. Некои луѓе прво го загреваат виното, па потоа ги додаваат зачините. Други, прво го ставаат шеќерот и зачините во мала количина вода и откако ќе повријат заедно неколку минути, го додаваат виното. Трети пак ги ставаат сите зачини во газа, заедно со шеќерот ги додаваат во виното, го загреваат виното неколку минути, а пред сервирање ја вадат газата од виното.
Рецептов можете да го прилагодите според вашиот вкус.
Состојки:
1 шише црвено вино (пример: 750мл Цабернет Саувигнон) 1 портокал 2 стапчиња цимет 5 каранфилчиња 1 дафинов лист (искинат на парчиња) ½ морско оревче (изрендано) 1/3 чаша шеќер ¼ чаша бренди или ликер од портокал (по желба) | |
Подготовка:
- Од кората на портокалот исечете 1-2 тенки ленти. Портокалотпресечете го на половина и врз едната половина наредете гикаранфилчињата (прободете ја кората со нив).
- Налејте го виното во тенџере и ставете го на тивок оган.
- Внатре ставете ја половинката од портокалот со каранфилчињата,лентите од кората, стапчињата цимет, изренданото морско оревче идафиновиот лист искинат на парчиња. Можете да исцедите и малку сок одпреостаната половина од портокалот.
- Кога виното ќе се затопли, додајте го шеќерот и мешајте за да се стопи.
- Не дозволувајте виното за започне да врие! Ако се појави бела пареа, намалете ја температурата и продолжете да мешате.
- Виното може да се грее 10-15 минути, но некои го оставаат на тивокоган подолго време (30-45 минути). Најдобро е да вкусувате по малку вотекот на готвењето. Така ќе го тргнете од оган тогаш кога ќе ви изгледадека е доволно зачинето, а во исто време ќе можете и да додадете некојасостојка плус ако сметате дека не е доволно ароматизирано. Исто така,ќе можете да ставите повеќе шеќер ако сакате виното да е послатко.
- Ако користите бренди или ликер од портокал, додајте ги веднаш откако ќе го тргнете виното од оган.
- На крајот исцедете го виното и готово е за служење.
Совети
- Не користете скапо вино. Како и во сангријата, така и во овој случај можете да употребите поевтино вино. Зачините ќе му дадат многу пријатна арома и вкус.
- Не дозволувајте виното да врие, затоа што алкохолот ќе започне да испарува, а зачините може да придобијат горчлив вкус.
- Доколку сакате посилен пијалок, додајте повеќе бренди или ликер од портокал.
- Шеќерот може да биде кафеав или за полесно да се стопи може даупотребите шеќер во прав. За посилна арома, наместо шеќер ставете мед.
- По желба можете да додадете ѓумбир, лимон, кора од лимон, ванила или анасон (анис).
alisa
Страна 1 of 1
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот
|
|