МЕКИЦИ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AРХИТЕКТУРА

+2
the nurse
keti
6 posters

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Go down

AРХИТЕКТУРА Empty AРХИТЕКТУРА

Пишување by keti Сре Окт 20 2010, 12:12

АРХИТЕКТУРАТА е вештина на изработување нацрти и обликување на градби која стои и како уметност и како наука. Бидејќи под архитектура може да се подразбере секоја градба, група на градби или дел од градбата, видокругот на архитектурата е широк и вклучува нацрти и обликување на мебел, внатрешна архитектура, на згради, архитектура, на дворови, паркови и пејзажи, пејзажна архитектура, на градови, урбанистичко планирање, и региони, просторно планирање.

Зборот архитектура потекнува од старогрчкиот збор архитектон (αρχιτεκτων) што значи главен мајстор (αρχι=главен и τεκτων=мајстор, градежник).

Во најстариот запис за архитектурата, “За архитектурата” или “De Architectura”, Витрувиј или Витрувиус пишува дека архитектурата е основана на рамнотежата на трите начела: firmitas=цврстина, utilitas=корисност и venustas=убавина. Цврстина значи дека темелите на градбата се поставени на тврдо тло и материјалите се паметно одбрани, корисност значи дека уредувањето е без грешка и не постојат пречки при користењето на просториите, и убавина значи дека градбата е пријатна и со добар вкус.Боженствена пропорција

Луѓето порано претпоставувале, а и денес, дека PHI (φ) = 1,618 (φ) е предодреден од самиот СОЗДАВАЧ НА УНИВЕРЗУМОТ, затоа и е наречен или претставен како БОЖЕНСТВЕНА ПРОПОРЦИЈА.
PHI е изведен од низата на Фибоначи (1123581321...), која е низа од броеви позната не само по тоа што збирот на два соседни броја го дава следниот, туку и поради тоа што количникот на било кои два соседни броја (со исклучок на првите два пара) има својство да го содржи бројот 1.618 - PHI.
Односите на мерите кај растенијата, животните, па и кај луѓето со восхитувачка прецизност се приближувале кон односот PHI:1. На пример, ако го поделите бројот на женски пчели со бројот на машки пчели во било кој пчеларник(кошница) се добива бројот PHI!
ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ најдобро ја разбирал „Божествената“ структура на телата.
Прв докажал дека човечкото тело е буквално составено од градежни блокови чии пропорционални размери секогаш изнесуваат PHI.
Да Винчи ја прикажал човечката пропорција на цртежот „Vitruvian Man“. Цртежот зборува дека човечкото тело може да се впише во кружница или квадрат. Висината на човекот е еднаква на растојанието меѓу дланките на раширени раце. Ако се постават раката и ногата во ’неправилна’ дијагонала, човекот станува центар на кружница.
„Vitruvian Man“ е наречен по Маркус Витрувиј, римски архитект кој ја величел божествената пропорција во својот текст "De Architectura".

AРХИТЕКТУРА 3
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Re: AРХИТЕКТУРА

Пишување by the nurse Сре Окт 20 2010, 12:28

10 Како и секогаш! se klanja
the nurse
the nurse


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Re: AРХИТЕКТУРА

Пишување by zbunet Сре Окт 20 2010, 13:04

AРХИТЕКТУРА 396122
zbunet
zbunet


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Re: AРХИТЕКТУРА

Пишување by alisa Пет Окт 22 2010, 01:07

alisa
alisa


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Динамична архитектура

Пишување by keti Пет Окт 22 2010, 20:35

Првиот динамичен или подвижен објект во светот е изграден во Дубаи. Тоа е кулата на осумдесет спрата со ротациони апартмани, дело на архитектот Дејвид Фишер и неговото проектантско студио. Се состои од осумдесет префабрикувани апартмани кои што се ротираат независно еден од друг. Висока е 420 метри, а апартманите се ротираат за 360 степени на гласовна команда околу централниот столб со силата на 79 гигантски турбини на ветар лоцирани помеѓу секој спрат.
Зградата е предвидено да е самоодржлива бидејќи турбините се замислени да ги задоволуваат енергетските потреби на целата зграда, дури и да создадат вишок енергија кој што ќе го враќаат во централната градска мрежа.
На апартманите ќе им биде потребно од 1 до 3 часа за да направат полн круг и ќе коштаат од 3.7 до 37 милиони долари. Сличен ваков објект се подготвува на 70 ката и во Москва.keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Динамични фасади

Пишување by keti Пет Окт 22 2010, 20:42

Студиото на Giselbrecht + Partner ZT GmbH инспирирано од шпанските брисолеи развило технологија која ќе овозможи да ја менува формата на фасадата и нејзиниот интерфејс во повеќе варијанти.
Нивната таканаречена динамична фасада е одраз на времето во кое живееме и социјалниот стил на современета архитектура која го диктира стилот кое ова студио го негува.

keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Re: AРХИТЕКТУРА

Пишување by Александра Саб Окт 23 2010, 21:37

keti, многу убава тема

AРХИТЕКТУРА Images?q=tbn:ANd9GcRKyauVgYgWwoWAjivPS3_gh66Ykk3lBitZ3WJvRK8JaxB9mpc&t=1&usg=__S_SEFWfnnrTb7B8LbYQ19HEuPFA=
Александра
Александра


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Re: AРХИТЕКТУРА

Пишување by the nurse Вто Окт 26 2010, 15:20

ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ најдобро ја разбирал „Божествената“ структура на телата.
Прв докажал дека човечкото тело е буквално составено од градежни блокови чии пропорционални размери секогаш изнесуваат PHI.
Tогаш кои сме ние да ја расипуваме структурата што ни ја дал бог?! flower
the nurse
the nurse


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Re: AРХИТЕКТУРА

Пишување by zbunet Вто Окт 26 2010, 16:01

Каде има хармонија таму има и естетика. Каде нема хармонија таму има хирургија. AРХИТЕКТУРА 151405
zbunet
zbunet


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Re: AРХИТЕКТУРА

Пишување by keti Вто Окт 26 2010, 18:32

zbunet напиша:Каде има хармонија таму има и естетика. Каде нема хармонија таму има хирургија. AРХИТЕКТУРА 151405

За да се разбере оваа мудрост, треба лично да се доживее...А ти Збунет како ја дозна? AРХИТЕКТУРА 151405
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Re: AРХИТЕКТУРА

Пишување by zbunet Вто Окт 26 2010, 18:45

Бог ни’ го дал тоа право како предизвик да менуваме, како дел од еволуитивните способности. На пример ја дозволил и физиката за да го докаже неговото постоење. AРХИТЕКТУРА 151405
zbunet
zbunet


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty АРХИТЕКТУРА НА ИДНИНАТА

Пишување by keti Сре Ное 10 2010, 13:34

AРХИТЕКТУРА Future_city_downtown
FUTURE CITY

AРХИТЕКТУРА InvestingintheFuture
PROEKT "VENERA" - Zhak Fresko

AРХИТЕКТУРА Hydrokillerpicone
SAN FRANCISCO 2108

AРХИТЕКТУРА AnaraspaTower
ANARA TOWER - DUBAI

AРХИТЕКТУРА Arcology6

AРХИТЕКТУРА Arcology5

AРХИТЕКТУРА Arcology
NOAH: Mammoth Pyramidal Arcology Designed for New Orleans
by Yuka Yoneda
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Re: AРХИТЕКТУРА

Пишување by trpe Сре Ное 10 2010, 14:04

AРХИТЕКТУРА 897446 AРХИТЕКТУРА 84321 AРХИТЕКТУРА 620745
trpe
trpe


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Re: AРХИТЕКТУРА

Пишување by zbunet Сре Ное 10 2010, 17:22

AРХИТЕКТУРА 311244
zbunet
zbunet


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Re: AРХИТЕКТУРА

Пишување by keti Вто Ное 16 2010, 14:59

AРХИТЕКТУРА Images?q=tbn:ANd9GcT3q7mtSXbAvHSPuXrEFWi4BC0FUock3JMMU_Jc3UMfmOxE7xYS
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Made in China

Пишување by trpe Пет Дек 24 2010, 17:04

Ова е зграда во Кина, на 13 ката која лежи на земја AРХИТЕКТУРА 695411

AРХИТЕКТУРА 90059593

1. Подземната гаража била ископана на јужната страна на објектот на длабочина од 4.6м.

2. Ископот бил депониран на јужната страна на зградата до висина од 10м.

3. Копале веднаш до темелот на зградата.

4. Пристигнале дождови.

5. Зградата доживеала нерамномерен страничен притисок од север кон југ.

6. Ова резултирало во страничен притисок од 3.000 тони, кој бил поголем од можноста на не- пренапрегнатите шипови можат да поднесат.

Според тоа, зградата се срушила комплетно во јужен правец.

Најпрво, зградата била изградена.

AРХИТЕКТУРА 19294167


Потоа планот бил да се ископа подземна гаража. Ископот бил натрупуван на другата страна на зградата.

AРХИТЕКТУРА 73952543


Големите дождови резултирале во тоа да водата пробие низ земјата.

AРХИТЕКТУРА 73731605

Зградата почнала да се навалува, потоа да се поместува и „плитките“ бетонски шипови биле прекршени заради нерамномерниот страничен притисок.

AРХИТЕКТУРА 97054948

AРХИТЕКТУРА 68160962

И така...

AРХИТЕКТУРА 16715642

Ако овие згради биле поблиску, ситуацијата ќе резултирала во домино ефект.

AРХИТЕКТУРА 76371827

Се забележува дека НЕМА арматура во шиповите! Само мрежа од жици.

Изградиле 13-катница, без подрум, и сето тоа сврзано со плитки шипови без арматура.
trpe
trpe


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Re: AРХИТЕКТУРА

Пишување by keti Пет Дек 24 2010, 20:18

Да беше ова еден од објектите кои кај нас се градат, сигурно ќе се распаднеше целосно, а овој објект останал целосен при падот... AРХИТЕКТУРА 151405
Шипови се поставуваат кај објекти кои се градат на нестабилен терен, кога цврста земја има на многу голема длабочина...Се поставува прашање зошто му било потребно да градат подземна гаража на таков терен...Сигурно биле ЗБУНЕТИ... AРХИТЕКТУРА 104553
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty 3D sound-waves concept in Taipei Performing Arts Center by B+U, LLP

Пишување by keti Саб Мај 28 2011, 19:49

AРХИТЕКТУРА BplusU_ext_camera5

AРХИТЕКТУРА BplusU_grand-theater_1-copy

AРХИТЕКТУРА Bplusu_ext_camera10_3500_final1_adjust

AРХИТЕКТУРА Bplusu_ext_camera3

AРХИТЕКТУРА 01a

AРХИТЕКТУРА 01

Here are some technical data:

Client: Taipei City Government- Department of Cultural Affairs
Program: Performing Arts Center
Size: 400,000 sqft
Budget: 130 million
Completion date: 2008-12-08 unbuild
Material: Glass, Steel, metal, concrete
Architect: B+U,LLP
Team: Principals:Herwig Baumgartner, Scott Uriu Team: Paul Macherey, Justin Oh, Phillip Ramirez, Art Zargaryan, Daniel Saltee, Yaohua Wang
Consultant: S.C.S. & Associates (Executive Architect), ARUP (structure& MEP), Theatre projects consultants, Inc (theater consultant), Nagata acoustics (acoustician)
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Новиот проект на стариот Oscar Niemeyer

Пишување by keti Вто Јун 28 2011, 16:13

AРХИТЕКТУРА Home7

AРХИТЕКТУРА Home2

AРХИТЕКТУРА Dzn_Centro-Cultural-Internacional-by-Oscar-Niemeyer_6

„...Centro Niemeyer je novi kulturni centar u lučkom gradu Avilesu u sjevernoj Španjolskoj, ujedno i najnoviji projekt neumornog stotrigodišnjaka, velikog Oscara. Projekt se nalazi na istaknutoj poziciji gdje rijeka Aviles utječe u more i stvara luku, sastojeći se od četiri zasebne građevine na otvorenom trgu: auditorija sa 2000 mjesta, nadsvođenog izložbenog prostora, promatračnice i zgrade u kojoj se nalaze kino-dvorane, konferencijske sale i kavana...“

http://pogledaj.to/arhitektura/novi-projekt-starog-oscara/

Ете зошто јас имам многу силна волја за живот...Се уште не сум ги покажала сите мои квалитети и таленти... smeenje
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Креативна архитектура

Пишување by keti Пет Jул 22 2011, 14:15

Креативност и имагинација се два квалитети кој треба да ги има секој архитект ако сака да биде успешен во она што го работи. Без овие две есенцијални карактеристики може да се каже дека вложувањето и трудот се бесцелни.
Како и да е, фантазијата мора да биде ограничена до одредено ниво, затоа што некои идеи едноставно се невозможни за остварување и покрај модерната технологија.
Ова се неколку интересни примери за креативно размислување кај архитектите – објекти и уредувањето на окружувањето.

AРХИТЕКТУРА Kreativna-arhitektura-1

AРХИТЕКТУРА Kreativna-arhitektura-2

AРХИТЕКТУРА Kreativna-arhitektura-3

AРХИТЕКТУРА Kreativna-arhitektura-4

AРХИТЕКТУРА Kreativna-arhitektura-5

AРХИТЕКТУРА Kreativna-arhitektura-6

AРХИТЕКТУРА Kreativna-arhitektura-7

AРХИТЕКТУРА Kreativna-arhitektura-8

AРХИТЕКТУРА Kreativna-arhitektura-9

AРХИТЕКТУРА Kreativna-arhitektura-10

AРХИТЕКТУРА Kreativna-arhitektura-11

http://www.crnobelo.com/zabava/interesno/7219-kreativna-arhitektura
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Еколошка архитектура

Пишување by keti Пет Jул 22 2011, 14:22

Ekološka arhitektura

"...Za klimatsko temperiranje zgrada u industrijskim zemljama troši se gotovo polovicu primarne energije tih zemalja. Zato je gradnja bez ekoloških inovacija arhitektura prošlosti bez budućnosti. Već dugo je razvijena ekološka građevinska tehnologija: nisko energetske zgrade koje za grijanje godišnje troše manje od 30 kilovatsati po metru četvornom, energetski pasivne zgrade bez potrebe vanjske energije za grijanje i energetski plus zgrade koje dodatno proizvode energiju s aktivnim solarnim uređajima. Zgrade budućnosti biti će ne samo domicili nego i električne centrale koje će moći pokrivati više od polovice potrebe električne energije jedne zemlje. Građevinski inženjeri danas moraju biti ekološki inženjeri.

AРХИТЕКТУРА Eko-arhitektura-1

Takve zgrade neovisne od fosilnih ili nuklearnih energija građene su na principu „crvenog luka“, slojevito. Njemačko ministarstvo za gradnju je financiralo putujući realni model takve jedne zgrade koju su dizajnirali studenti arhitekture Tehničkog Univerziteta Darmstadt pod vodstvom praksi orijentiranog profesora Manfreda Heggera. Oni su dobitnici internacionalnog arhitektonskog natjecaja 2007. godine „Solar-decathlon“ u Washingtonu D.C. u natjecanju 19 zemalja. Zgrada se danas nalazi u centru Münchena i otvorena je za građane do 15. 04. 2009. i onda odlazi kao putujuća izložba u Berlin i Hamburg. Vanjski sloj zgrade je pokretni zaklon (španjolski zid) s lamelama u kojima su ugrađeni fotonaponski elementi. Krov je također pokriven s fotonaponskim panelima. Toplu vodu za kućanstvo i grijanje proizvode dodatni solarni termički kolektori. Unutarnji sloj je izoliran s pločama u vakuumu....."

http://www.zamirzine.net/spip.php?article7361
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Футуристичка архитектура

Пишување by keti Пет Jул 22 2011, 14:44

За половина животен век од сега, можеби и за многу помалце со фотографии од вакви објекти ќе можете да им се пофалите на пријателите кога ќе се враќате од годишниот одмор. Вреди да се разгледа визијата на најголемите светски архитекти за иднината.

AРХИТЕКТУРА Future-arhitektura01_13-475x313

AРХИТЕКТУРА Future-arhitektura02_12-475x313

AРХИТЕКТУРА Future-arhitektura03_12-475x313

AРХИТЕКТУРА Future-arhitektura04_12-475x313

AРХИТЕКТУРА Future-arhitektura05_13-475x313

AРХИТЕКТУРА Future-arhitektura06_12-475x313

AРХИТЕКТУРА Future-arhitektura08_11-475x313

AРХИТЕКТУРА Future-arhitektura09_11-475x313

AРХИТЕКТУРА Future-arhitektura10_11-475x313

AРХИТЕКТУРА Future-arhitektura11_11-475x313

AРХИТЕКТУРА Future-arhitektura12_11-475x313

http://bumbar.mk/28/futuristicka-arhitektur/
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Пејсажен урбанизам

Пишување by keti Пет Jул 22 2011, 15:32

Денес можат да се сретнат различни комбинации на пејсажен урбанизам како Passages на James Wines или Postopolis на TeReForm Collective кои се стремат да воведат поодржливи принципи во архитектурата како естетски така и еколошки, но, никој неможе да каже дали луѓето имаат доволно свест за да го прифатат овој концепт и целосно да се свртат кон обновување на Природата преку промена на денешниот современ начин на живот зауздавајки го претераното извештачување на сите полиња од храната па се до архитектурата, сепак и не зависи толку од народот колку од корпорациите кои го одржуваат капиталистичкиот систем кој дефинитивно воопшто не е расположен за екологијата во светот туку попрво за константниот економски раст кој неминовно ќе доведе колапс на сите нивоа порано или подоцна, за ова добра демистификација е www.storyofstuff.com каде прилично пластично е разобличена капиталистичката детерминираност за економски развој и општествена хармонија!
Ако е за утеха сепак доста луѓе размислуваат за тоа како да се спаси потомството од генетска и духовна ерозија, но дали тоа ќе биде доволно ќе покаже времето
Еве неколку проекти и идеи кои го подражаваат Пејсажниот Урбанизам.

AРХИТЕКТУРА Terreformfabtreehab
Treehouse with Terreform
http://inhabitat.com/video-grow-a-living-treehouse-with-terreform/AРХИТЕКТУРА 1000-atkins-songjiang
Eco-hotel in Songjiang
http://inhabitat.com/the-songjiang-sustainable-hotel-in-china/#more-4821

AРХИТЕКТУРА Caacademysciencesgr
Green California Academy of Sciences
http://inhabitat.com/california-academy-of-sciences-unveiled/

AРХИТЕКТУРА Caacademydeyoung
keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Национален ресторан во Неготино - проект

Пишување by keti Саб Aвг 06 2011, 01:59

НАЦИОНАЛЕН РЕСТОРАН ВО НЕГОТИНО - Дипломска работа 1992 год.
локација: Авионот во дворот на хотелот "Парк" во Неготино

AРХИТЕКТУРА Avionvonegotino
Авионот "ИЛ 14" се наоѓаше во дворот на хотелот "Парк" во Неготино и дваесет години беше заштитен знак на градот и се користеше како ресторан и дискотека...
Авионот е подарок на Тито од Русија и поради дефектите тој ре­шил да го ос­та­ви ка­ко ек­спо­нат кој­што ќе све­до­чи за доб­ра­та со­ра­бот­ка со Ру­си­ја во тоа вре­ме. Пр­вич­но би­ло до­го­во­ре­но ави­о­нот да се ло­ци­ра на Вод­но во Скоп­је, но по­тоа, по зас­лу­га на из­ве­сен Ми­ле кој­што имал кам­по­ви око­лу хо­те­лот "Парк", ави­о­нот бил до­не­сен во Не­го­ти­но ...

AРХИТЕКТУРА Dsc03484f

AРХИТЕКТУРА Dsc03485y

AРХИТЕКТУРА Dsc03487go

AРХИТЕКТУРА Dsc03479eo

AРХИТЕКТУРА Dsc03464d
Во приземјето се сместени: влезниот хол, гардеробата со тоалетите, изложбениот простор (за реклами, извештаи за семинари и сл.), водени и зелени површини (фонтани), слаткарница директно поврзана со кујната, и ресторанскиот простор кој е исто така директно поврзан со кујната и со терасата, посебниот дел во кој е сместена кујната и скалите за галеријата.
До авионот се доаѓа со кружни скали со хидрауличен лифт, кои имаат и посебен директен влез од надворешната страна.

AРХИТЕКТУРА Dsc03469f
На галеријата покрај ресторанскиот простор е сместен и аператив-бар, маси за билијард со простор за седење, тоалети и тераса поврзана со кружните скали кои водат до авионот.

AРХИТЕКТУРА Dsc03468y
До авионот се доаѓа со кружни скали во кои е сместен хидрауличен лифт, а во авионот е сместен кафе-бар со пулт и тоалети.

AРХИТЕКТУРА Dsc03463w

AРХИТЕКТУРА Dsc03470sz

AРХИТЕКТУРА Dsc03480hv

AРХИТЕКТУРА Dsc03481d

AРХИТЕКТУРА Dsc03482w

AРХИТЕКТУРА Dsc03483mh

AРХИТЕКТУРА Dsc03465u


Ова е Дипломата со која станав магистер на технички науки по архитектура, а магистерскиот труд имам намера набрзо и да го објавам на интернет...
AРХИТЕКТУРА Dsc03466oz

*И на крај само да објаснам што ме потикна за да ја објавам мојата дипломска работа...Тоa е овој текст објавен во весникот "ВЕСТ" со наслов "Ќе сле­та ави­он "ИЛ 14" во Не­го­ти­но"...
http://www.vest.com.mk/?ItemID=3CDAE00668BBD141AFD73A28D078A5A5

keti
keti


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Re: AРХИТЕКТУРА

Пишување by zbunet Саб Aвг 06 2011, 14:32

palce vinozito
zbunet
zbunet


Вратете се на почетокот Go down

AРХИТЕКТУРА Empty Re: AРХИТЕКТУРА

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот