Има ли овде домаќинки???
+5
Тото
Кидман
trpe
zbunet
Александра
9 posters
Страна 4 of 5
Страна 4 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Има ли овде домаќинки???
браво алиса. и двете идеи се одлични. сигурно ќе ги искористам во првата прилика
Александра
Re: Има ли овде домаќинки???
МРЗЛИВИ РАФАЕЛО ТОПЧИЊА
рафаело топчињата многу ме нервираа оти тешко се замесуваа состојките во еднолична маса. уште полошо беше што најчесто ми беа меки, а тоа не е тоа. за инает, смислив како да ги заобиколам сите критични точки брзо и ефикасно.
ова е рецепт за домаќин(к)и кои во животот се бават и со друго освен со домаќинство:
состојки:
- едно пакување бел еурокрем (400 грама)
- две кесиња кокосово брашно од по 200 гр
- пола филџан масло
- пола филџан ликер од лешници (или кокос или што имаш погодно во домашното бифе)
- нешто за во средината на топчињата: лешници или нешто како банџи од ванила или лешник
постапка:
се загрева маслото во тенџере од 2 литри и се трга од огнот (исклучи рингла!), па се додава белиот еурокрем да омекне.
за тие 2 минути доколку сакате ефтина иа за „нежни заби“ безбедна варијанта без лешници, исечете ги чоколатцата на коцки колку лешник.
еурокремот измешајте го да се изедначи во мазна каша и додајте 350 грама кокос. кога ќе се измеша и почне да се згустува се додава и алкохолот. се меша и тенџерето се остава на студена подлога побрзо да се олади.
Потоа, си знаете. Тркалајте топчиња и финиширајте ги во преостанатиот кокос.
Та-тааа!
После, гледајте серии, читајте, шетајте или легнете да поспиете ... како мене
рафаело топчињата многу ме нервираа оти тешко се замесуваа состојките во еднолична маса. уште полошо беше што најчесто ми беа меки, а тоа не е тоа. за инает, смислив како да ги заобиколам сите критични точки брзо и ефикасно.
ова е рецепт за домаќин(к)и кои во животот се бават и со друго освен со домаќинство:
состојки:
- едно пакување бел еурокрем (400 грама)
- две кесиња кокосово брашно од по 200 гр
- пола филџан масло
- пола филџан ликер од лешници (или кокос или што имаш погодно во домашното бифе)
- нешто за во средината на топчињата: лешници или нешто како банџи од ванила или лешник
постапка:
се загрева маслото во тенџере од 2 литри и се трга од огнот (исклучи рингла!), па се додава белиот еурокрем да омекне.
за тие 2 минути доколку сакате ефтина иа за „нежни заби“ безбедна варијанта без лешници, исечете ги чоколатцата на коцки колку лешник.
еурокремот измешајте го да се изедначи во мазна каша и додајте 350 грама кокос. кога ќе се измеша и почне да се згустува се додава и алкохолот. се меша и тенџерето се остава на студена подлога побрзо да се олади.
Потоа, си знаете. Тркалајте топчиња и финиширајте ги во преостанатиот кокос.
Та-тааа!
После, гледајте серии, читајте, шетајте или легнете да поспиете ... како мене
Александра
Re: Има ли овде домаќинки???
Нема врска изгледот, важна е содржината. Затоа што има и обратни варијанти. Да изгледа убаво, а да има таков вкус
zbunet
Re: Има ли овде домаќинки???
Кидман напиша:mene ovie ne mi izgledaat bas za mrzlivi
ма јас надрндав многу непотребен текст. колку за споредба, еве ги вредните рафаелки:
Sastojci:
- 120 ml vode
- 600 g šećera
- 250 g margarina
- 200 g kokosa
- 300 g mleka u prahu
- 1 vanilin šećer
- 100 g pečenog lešnika
- 2oo g kokosa
kuvati toliko da dobro zapeni i da se pena digne.Zatim u to vrelo dodati
uz miksanje kokos i postepeno mleko u prahu( neprekidno miksajte). Masu
ostavite da se malo prohladi , pravite kuglice i u svaku ubacujte po
pečeni lešnik, može i badem, a onda uvaljajte u kokos.Ako je slučajno masa redja , to znači da ste manje kuvali kad treba i onda se može dodati jos kokosa.
Александра
Re: Има ли овде домаќинки???
Домаќинка е хомосапиенс од женски пол кој има барем една попречна изгорена лузна од рерна на надворешниот дел од подлактицата
Кидман
Re: Има ли овде домаќинки???
Да седнеш и медитираш. Пфф, тоа е за мрзливи. Се медитира додека се мијат садови и со правосмукалка
zbunet
Re: Има ли овде домаќинки???
zbunet напиша:Да седнеш и медитираш. Пфф, тоа е за мрзливи. Се медитира додека се мијат садови и со правосмукалка
keti
Re: Има ли овде домаќинки???
Паеља по Џулија Чајлд
Состојки
200 гр немасна сланина или чадена шунка исечена на коцки
300 гр Чоризо кобасица, или друга пикантна кобасица, кратко обарена во вода и исечена на подебели кругови
2 лажици маслиново масло
1 шоља на ребра исечен кромид
1 шоља на ребра исечена црвена или зелена пиперка
300 гр бело пилешко месо исечено на коцки
1/2 шоља суво бело вино или Вермут
4 1/2 шољи вода
2 коцки за пилешка супа
1/2 лажичка шафран
1 лажичка црвен пипер
1/4 лажичка мелен коријандер
1 ловоров лист
1/2 лажичка оригано
1/2 лажичка мајчина душица
3 чешнина лук, ситно исецкани
по вкус сол, бибер
Додатоци
300 гр исчистени ракчина
1 лажица сок од лимон
1/4 лажичка оригано
2 лажици маслиново масло
2 - 3 средно големи домати, излупени, семките извадени, исечени на мали коцки
1 шоља грашок
по желба школки, обарена леблебија
И уште
2 шољи ориз со долго зрно
2 - 3 лажици ситно сецкан магдонос
Подготовка
Подгответе една големо длабоко тавче со капак во кое ке ја спремате паељата.
Во едно помало тавче на масло пропржете ги коцките сланина и кобасицата, малку да заруменат. Додајте ги исечениот кромид и пиперка и на не многу јак оган пржете десетина минути зеленчукот да омекни.
Во тавата каде ќе ја спремате паељата испржете ги коцките пилешко месо да заруменат, додајте ги месото и зеленчукот од помалото тавче, коцките исечен домат и кратко пропржете. Сега додајте ги виното, водата, коцката за супа и сите зачини, посолете, побиберете по вкус. Покријте ја тавата и нека се динста дваесетина минути.
За тоа време ракчината помешајте ги со сокот од лимон, ориганото, маслото, додајте малку сол и бибер и оставете во фрижидер.
Отворете ја тавата, додајте го оризот и измешајте. Нека врие непокриено на посилен оган 5 – 10 мин. Не мешајте. Кога оризот малку ке набубри и ке се подигни на површина додајте ги ракчината и грашокот, исто и леблебијата и школките ако ги ставате. Не мешајте, само турнете ги со лажицата подлабоко во тавата. Намалете ја ринглата на тивко и варете додека оризот не ја упие цела течност, не омекне и не се свари грашокот. Ако брзо се упие течниста а јадењето не е готово, сипете одозгора неколку лажици вода и кратко варете го покриено. Ке треба сами да оцените.
Кога е готово, посипете со сецкан магдонос, ставете одозгора неколку кришки лимон и послужете жешко.
Рецептот е адаптиран од книгата на Julia Child “The French Chef Cookbook”
http://moirecepti.mk/recepti/rucek/%D0%BF%D0%B0%D0%B5%D1%99%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D1%9F%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%98%D0%BB%D0%B4/
"ЏУЛИ И ЏУЛИЈА"
Кулинарската легенда дава нов рецепт за живот во „Џули и Џулија“, вистинските приказни за тоа како животот на Џулија Чајлд и нејзиниот готвач ја инспирирале писателката-почетничка Џули Пауел да подготви 524 рецепти за 365 дена. Мерил Стрип ја игра улогата на Џулија Чајлд, а Ејми Адамс е Џули Пауел, во адаптацијата на писателката/режисерката Нора Ефрон на двата бестселерски мемоари : „Џули и Џулија“ на Пауел и „Мојот живот во Франција“ од Џулија Чајлд, со Алекс Прудом. Заснована врз две вистинити приказни, во „Џули и Џулија“ се испреплетуваат животите на две жени кои, иако раздалечени во времето и просторот, имаат потешкотии во животите... Сѐ додека не откријат дека со точната комбинација од страст, бестрашност и путер, сѐ е возможно.
http://www.hbo.mk/movie/%D0%8F%D1%83%D0%BB%D0%B8-%D0%B8-%D0%8F%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0_487372
"ЖИВОТОТ ЖИВЕЕН ВО ЉУБОВ НИКОГАШ НЕМА ДА БИДЕ ДОСАДЕН" ... ЏУЛИЈА ЧАЈЛД
Состојки
200 гр немасна сланина или чадена шунка исечена на коцки
300 гр Чоризо кобасица, или друга пикантна кобасица, кратко обарена во вода и исечена на подебели кругови
2 лажици маслиново масло
1 шоља на ребра исечен кромид
1 шоља на ребра исечена црвена или зелена пиперка
300 гр бело пилешко месо исечено на коцки
1/2 шоља суво бело вино или Вермут
4 1/2 шољи вода
2 коцки за пилешка супа
1/2 лажичка шафран
1 лажичка црвен пипер
1/4 лажичка мелен коријандер
1 ловоров лист
1/2 лажичка оригано
1/2 лажичка мајчина душица
3 чешнина лук, ситно исецкани
по вкус сол, бибер
Додатоци
300 гр исчистени ракчина
1 лажица сок од лимон
1/4 лажичка оригано
2 лажици маслиново масло
2 - 3 средно големи домати, излупени, семките извадени, исечени на мали коцки
1 шоља грашок
по желба школки, обарена леблебија
И уште
2 шољи ориз со долго зрно
2 - 3 лажици ситно сецкан магдонос
Подготовка
Подгответе една големо длабоко тавче со капак во кое ке ја спремате паељата.
Во едно помало тавче на масло пропржете ги коцките сланина и кобасицата, малку да заруменат. Додајте ги исечениот кромид и пиперка и на не многу јак оган пржете десетина минути зеленчукот да омекни.
Во тавата каде ќе ја спремате паељата испржете ги коцките пилешко месо да заруменат, додајте ги месото и зеленчукот од помалото тавче, коцките исечен домат и кратко пропржете. Сега додајте ги виното, водата, коцката за супа и сите зачини, посолете, побиберете по вкус. Покријте ја тавата и нека се динста дваесетина минути.
За тоа време ракчината помешајте ги со сокот од лимон, ориганото, маслото, додајте малку сол и бибер и оставете во фрижидер.
Отворете ја тавата, додајте го оризот и измешајте. Нека врие непокриено на посилен оган 5 – 10 мин. Не мешајте. Кога оризот малку ке набубри и ке се подигни на површина додајте ги ракчината и грашокот, исто и леблебијата и школките ако ги ставате. Не мешајте, само турнете ги со лажицата подлабоко во тавата. Намалете ја ринглата на тивко и варете додека оризот не ја упие цела течност, не омекне и не се свари грашокот. Ако брзо се упие течниста а јадењето не е готово, сипете одозгора неколку лажици вода и кратко варете го покриено. Ке треба сами да оцените.
Кога е готово, посипете со сецкан магдонос, ставете одозгора неколку кришки лимон и послужете жешко.
Рецептот е адаптиран од книгата на Julia Child “The French Chef Cookbook”
http://moirecepti.mk/recepti/rucek/%D0%BF%D0%B0%D0%B5%D1%99%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D1%9F%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%98%D0%BB%D0%B4/
"ЏУЛИ И ЏУЛИЈА"
Кулинарската легенда дава нов рецепт за живот во „Џули и Џулија“, вистинските приказни за тоа како животот на Џулија Чајлд и нејзиниот готвач ја инспирирале писателката-почетничка Џули Пауел да подготви 524 рецепти за 365 дена. Мерил Стрип ја игра улогата на Џулија Чајлд, а Ејми Адамс е Џули Пауел, во адаптацијата на писателката/режисерката Нора Ефрон на двата бестселерски мемоари : „Џули и Џулија“ на Пауел и „Мојот живот во Франција“ од Џулија Чајлд, со Алекс Прудом. Заснована врз две вистинити приказни, во „Џули и Џулија“ се испреплетуваат животите на две жени кои, иако раздалечени во времето и просторот, имаат потешкотии во животите... Сѐ додека не откријат дека со точната комбинација од страст, бестрашност и путер, сѐ е возможно.
http://www.hbo.mk/movie/%D0%8F%D1%83%D0%BB%D0%B8-%D0%B8-%D0%8F%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0_487372
"ЖИВОТОТ ЖИВЕЕН ВО ЉУБОВ НИКОГАШ НЕМА ДА БИДЕ ДОСАДЕН" ... ЏУЛИЈА ЧАЈЛД
keti
Re: Има ли овде домаќинки???
Dali Spajdermen jade paelja? ili samo raboti sto se fakjaat vo mreza
Тото
Страна 4 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Страна 4 of 5
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот
|
|