МЕКИЦИ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Книги

+3
Александра
Кидман
zbunet
7 posters

Страна 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

Go down

Книги - Page 2 Empty Re: Книги

Пишување by the nurse Сре Јун 16 2010, 20:27

,,Ликаони семејство на кучиња од африканските прерии,кои живеат во глутница.Младите пак,образуваат самостојни групи,надвор од семејниот нуклеус.Во ловот соработуваат и си помагаат,но имаат строга хиерархија,која е востановена во текот на ритуалните судири.Водачот ,најхрабар и најкрупен(алфа),а под него следбениците.Овие грабливци талкаат по саваните во потрага по храна.Никогаш не ги напаѓаат животните кои пукаат од здравје.Само болните,старите и младенчињата.Ги опкружуваат гнуата,ги зашеметуваат со лаењето,а потоа сите загризуваат во исто време,со своите силни челусти и остри заби,се додека паднат на земјата и,за разлика од животните од семејството на мачките,кои прво им го кршат рбетот,ликаоните го јадат така,жив,,-од ,,Доаѓам по тебе и те водам со себе,, Зошто го напишав ова,затоа што барем еднаш во животот се сретнуваме со човечки ликаон,во училиште,на работа...ликаони во сите облици,и мораш да се бориш со нив.
the nurse
the nurse

Вратете се на почетокот Go down

Пишување by zbunet Сре Јун 16 2010, 20:47

Книги - Page 2 296950
zbunet
zbunet

Пишување by Кидман Сре Јун 16 2010, 21:27

и да се бориш, џабе ти е ако си гну!
најдобро е -- да пукаш од здравје - да не се осмелат да те нападнат
Кидман
Кидман

Пишување by the nurse Пет Јун 25 2010, 11:08

,,O ljubavi i drugim demonima,,-ovaj roman G.G.Markesa kriticari smatraju najlepsim.Tema romana je bizarna ljubavna drama koja se desava u epohi strahovlade inkvizicije.Glavni junaci su devojcica optuzena za savez sa gjavolom i njen islednik,opat,koji se smrtno zaljubljuje u nju.Ta njihova gresna ljubav nalik je tropskoj oluji koja im razara dusu i telo... ...Misli ne pripadaju nikome-rece.On kaziprstom ocrta nekoliko krugova u vazduhu i zakljuci:-One lebde naokolo kao angjeli!
the nurse
the nurse

Пишување by keti Саб Јун 26 2010, 23:01

„Секој човек си го планира некако животот. Но никој не знае каде згрешил кога ги повлекувал правите и криви линии, допирните точки, острината на аглите. Не може ни со сигурност да си објасни кај му измрдала либелата. Можеби еден ден ќе го открие тоа, но ќе го открие кога не ќе може ништо да измени. Вистина, има и такви чудаци кои веруваат во некаква своја видовитост или претсказание што го одредува нивниот живот. И животот си го гледаат од почетокот до крајот. И сами си го подигаат надгробниот споменик. На него ја запишуваат дури и годината на својата смрт. Којзнае, можеби кај нив е се’ толку едноставно, па можат да го видат и она што не се гледа. Мене не ме обдарил Господ со такви способности: да можам се да предвидам. И тоа што ќе се случи и тоа што ќе се заобиколи.“...од „ТУНЕЛ“ од ПЕТРЕ М. АНДРЕЕВСКИ
keti
keti

Пишување by the nurse Саб Јун 26 2010, 23:41

se klanja Keti,kako i sekogas najdobroto od Makedonija!
the nurse
the nurse

Пишување by keti Нед Јун 27 2010, 21:28

Така е hot nurse ...За Петре М. Андреевски се вели дека е најдобриот познавач на човековата душа...
Би сакала овде да ја споменам и неговата книга поезија „ТОА ТОГАШ“, од која посебен впечаток ми остави поезијата „СВЕТЛИНА“ посветена на неговиот слеп пријател Кирил...

СВЕТЛИНА

Не ја гледам светлината,
но убаво ја допирам, како што се допира раката
на саканата жена.

И зборот што го слушам
многу појасен ми е во мракот,
ко чиста вода ми се кажува.

Замижете и ќе видите
кој ви треба и кому му требате
и што ве тера да го видите
кога никој не ви помага...

Јас знам што имам
и од мојата скриена страна:
ве гледам и кога не знам кај сте.

...ПРЕКРАСНО Е НЕЛИ...Некако ме потсетуваат на Збунетиот и на неговата желба да го погледнеме светот околу нас и да ја почувствуваме убавината на животот... И покрај виделината што ни ја дарил Господ како да не сакаме да ги отвориме очите и да се радуваме на животот...
keti
keti

Пишување by zbunet Нед Јун 27 2010, 21:34

Книги - Page 2 125943
zbunet
zbunet

Пишување by the nurse Нед Јун 27 2010, 23:09

Prekrasno Keti! guska flower
the nurse
the nurse

Пишување by alisa Сре Aвг 04 2010, 10:23

3-те најтенки книги:

1. Босански мудрости
2. Кенијски Кувар
3. Црногорската книга "Направи сам"

3-те најдебели книги:

1. Кавгите на Македонија и Грција
2. Македонија под турско ропство
3. Кинески попис на жители
alisa
alisa

Пишување by the nurse Сре Aвг 04 2010, 10:49

palce
the nurse
the nurse

Пишување by zbunet Пет Aвг 06 2010, 23:24

Zeginova literatura za vozrasni Книги - Page 2 151405
zbunet
zbunet

Пишување by the nurse Пет Aвг 06 2010, 23:42

paga smea И,интересна е?
the nurse
the nurse

Пишување by zbunet Саб Aвг 07 2010, 00:03

Дури се испрашуваме послем Книги - Page 2 151405
zbunet
zbunet

Пишување by the nurse Нед Aвг 08 2010, 10:14

,,Животот на Пи,,-Јан Мартел.Вистинска приказна за едно дете од Индија кое заедно со еден тигар,кој во случајов има и име Ричард Паркер се единствените преживеани во бродолом на прекуокеански брод,од Индија до Канада.Семејството на детево се фини луѓе,кои имааат приватна зоо-градина,но се принудени заедно со животните(во стил на дедо Ное)да ја напуштат Индија,бегајќи пред режимот на Индира Ганди.Детево пристигнува до Канада после бродоломот и раскажува дека преживеал на сплав со тигарот!Постојат многу чудни околности,никому до денес нејасни.Дали тигарот навистина бил тука,дали имало и други преживеани на сплавот,па одеднаш во такви страшни животни околности сплавот се претворил во сплав,,Медуза,,Кога ќе ја прочиташ се прашуваш,имаме ли секој во нас по еден тигар.Многу интересно,дури режисерот Шамалајан(,,Шесто сетило,,)сакаше да направи филм,но се откажа.Одамна ја имам читано мислам дека беше светски бестселер 2004,но оваа мисла ми има јасно останато:-Татко ми меѓу сите кафези со животни имаше едно место покриено со завеса.Тргнете ја завесата и ќе го видите најстрашното животно на светот,пишуваше на натписот.Зад завесата имаше само едно најобично огледало!
the nurse
the nurse

Пишување by the nurse Сре Aвг 18 2010, 17:50

Читам книга,,Бакнеж во ноќта,,Шерилин Кенион,што почна како авантура за Атлантида,па се претвори во хорор-еротски роман.Ова еднаш се чита(нема некоја вредност)ама ко за беља не ми се остава... zaljub Со своите огнени и динамични приказни за црните ловци Кенион не воведува во еден целосно нов свет...мноштвото врела љубов , страстни дијалози прават заплетите да бидат атрактивни и лесни за следење.Благодарение на храбрите,духовити и нековенционални јунаци,ова приказна лесно ја исполнува читателската фантазија flower
the nurse
the nurse

Пишување by zbunet Сре Aвг 18 2010, 18:45

Можам да замислам во какви авантури влетувале Книги - Page 2 601181 Книги - Page 2 48158
zbunet
zbunet

Пишување by Кидман Сре Aвг 18 2010, 19:18

леле ма Хоти, книжевен критичар не ти е рамен
Кидман
Кидман

Пишување by zbunet Сре Aвг 18 2010, 19:21

Книги - Page 2 966742 Книги - Page 2 125943
zbunet
zbunet

Пишување by the nurse Сре Aвг 18 2010, 21:37

Зезате а,добро не ви се лутам,цел живот сум читалица-бубалица. flower Него озбилно,книгава потсеќа на прозата на Збунет,има и ангели и демони,треба да се спаси светот...но и многу жешки сцени kez
the nurse
the nurse

Пишување by Кидман Сре Aвг 18 2010, 22:42

не ма Хоти, ти не ни се лутиш зашто знаеш дека те сакаме Книги - Page 2 396122
Кидман
Кидман

Пишување by trpe Саб Aвг 28 2010, 17:42

Пред некој ден отидов во книжара да купам една книга која сум ја читал одамна, ама сакав истата да ја имам и дома. Кога прв пат ја читав ја земав од библиотека и беше на српски, но тоа не ми пречеше бидејќи разбирам. Побарав македонско издание со цел книгата да можат да ја читат и децата бидејќи не разбираат доволно српски како постарите генерации. Ја најдов книгата и ја прочитав, но многу се разочарав бидејќи книгата беше со многу, многу, многу, многу, многу , многу , многу, многу печатни грешки Книги - Page 2 15785 . Речиси во секоја реченица имаше збор со печатна грешка. Книгата е во издание на „Наша Култура“, а печатена е во „Академски печат“ од Скопје Книги - Page 2 15785
trpe
trpe

Пишување by Кидман Саб Aвг 28 2010, 18:11

новите македонски преводи се ужасни, во право си. Авторите треба да ги тужат!!!
совет: не паѓајте никогаш во искушение да купите книга од Матица

Хоти го спомна погоре Фредерик Бегбеде, Љубовта трае три години. Уништено е делото. Јас ги добив на поклон српските изданија на ,, У помоч, молим за опроштај,, и ,, Француски роман,, . Е да видиш што е Бегбеде!!! Нема споредба
Кидман
Кидман

Пишување by the nurse Нед Aвг 29 2010, 00:25

Види сега, не може секогаш да ги напаѓаме преведувачите.Иако ете пр. Бегбеде го читав и на српски,но го купив на македонски(поради децата нели, Трпе има право).Друго,јас си го обожавам Маркес,он ми е цар.Последно од него,,Дванаесет искушенија,,си ја читав деновиве на македонски , нормално и признавам помагичен ми е на српски,онака како што го засакав како дете.Сега го читам како да е некој друг,да речеме можеби причината е што српскиот јазик е мелодичен(помек и прозата е како поезија),а нашиот динамичен(поостар)...Не знам, да знам пак во оригинал да го читам Маркес,сигурно ќе кажам за било кој превод овие појма немаат trepka Не е важно,оној што вреди читлив е и добар секако!
the nurse
the nurse

Книги - Page 2 Empty е па... го обожавам!

Пишување by Кидман Пон Сеп 13 2010, 19:34

- Свеједно, Сергеј, не можемо баш свако вече спавати са другом женом. Мора да је могуче исконтролисати ,паклену жељу,. Свети Августин је у томе успео.
- Али то је било из љубави према Богу.
- И Буда је успео.
- Био је гојазан и челав, нико га није хтео.
- Ако људи веч желе да остану у браку, мора да постоји неки разлог за то...
- Рекаламе. Филм. Женски часописи.
- Не, то је љубав. Људи сањају да одрже љубав што је дуже могуче. Не одржава брак само жеља, и секс је бољи кад има љубави. Жене нису заменљиве. То постоји - постепено везивање, тајновитост једног бича које мислимо да никада нечемо упознати до краја, радост слоге и непрестаних открича, дубока емоција вечног осечања.... Не убија брак него самоча. Људском бичу је потребно да са сродном душом нешто гради удвоје...
Тишина. Сергеј ме запањено гледа.
- Октав, јеси одлепио?
- Не... од љубави се умире.
- Ти стварно мислиш то што си управо изрекао?
- Ма, јеси полудео? Хахахахахах, ал сам те прешао!
- Скоте! Јебени Француз! Девојке, јесте ли чули како ја мало фалило да ме овај мамојебац зајебе?

Фредерик Бегбеде, У помоч, молим за опроштај
Кидман
Кидман

Пишување by Sponsored content

Sponsored content

Страна 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

Вратете се на почетокот