Како го дефинирате поимот Религија?
+4
the nurse
trpe
Кидман
keti
8 posters
МЕКИЦИ :: ЧЕТВРТО ОКО :: ФИЛОЗОФИЈА
Страна 1 of 3
Страна 1 of 3 • 1, 2, 3
Како го дефинирате поимот Религија?
Религијата се дефинира како верба во нешто натприродно, свето или божествено, а во најширока смисла се дефинира како сума на одговори дадени како објаснување за врската на човештвото со вселената. Низ вековите се создале голем број на религиозни форми, но денес, доминираат само неколку големи светски религии.
Која е Вашата дефиниција на поимот религија?
[b]
Која е Вашата дефиниција на поимот религија?
[b]
keti
Re: Како го дефинирате поимот Религија?
Според мене религија е инструмент за хипноза и контрола на широките народни маси. Религијските војни се најжестоки.
zbunet
Кети, на кои религии припаѓаат овие симболи?
баш интересно
баш интересно
Кидман
христијански крст
КРСТ - симболот на христијанската религија
Христијанството е најраспространетата религија со околу 2 милијарди верници, монотеистичка религија базирана врз животот, учењата и делата на Исус Христос, по раскажувањата од Новиот Завет.
Се дели на
- католицизам,
- источно христијанство, во оваа група спаѓаат и православните цркви,
- протестанство
како и други самонаречени христијански цркви, како Мормоните, Јеховини сведоци и др.
Постојат разлики во верувањата и начинот на кој го толкуваат Христовото учење,
но и варијации на формата на крстот.
Сликата погоре е на основниот, латински крст кој е најраспространет.
Грчкиот крст има четири еднакви краци и е најстара форма на крст
мене ми е штосен овој - крстот на Св.Петар, кој бил распнат со главата надолу, затоа што не се чувствувал достоен да биде распнат на ист начин како Исус (види го ти еднаш, фраерон еден)
Христијанството е најраспространетата религија со околу 2 милијарди верници, монотеистичка религија базирана врз животот, учењата и делата на Исус Христос, по раскажувањата од Новиот Завет.
Се дели на
- католицизам,
- источно христијанство, во оваа група спаѓаат и православните цркви,
- протестанство
како и други самонаречени христијански цркви, како Мормоните, Јеховини сведоци и др.
Постојат разлики во верувањата и начинот на кој го толкуваат Христовото учење,
но и варијации на формата на крстот.
Сликата погоре е на основниот, латински крст кој е најраспространет.
Грчкиот крст има четири еднакви краци и е најстара форма на крст
мене ми е штосен овој - крстот на Св.Петар, кој бил распнат со главата надолу, затоа што не се чувствувал достоен да биде распнат на ист начин како Исус (види го ти еднаш, фраерон еден)
Кидман
Јудеизам
Јудеизам, симбол - ѕвездата на Давид
Една од најстарите религии која опстојува и денес и е единствена по тоа што ги обединува и религијата и националноста.
Брои околу 14 милиони верници.
Тоа е првата монотеистичка религија, од која подоцна се развиле Христијанството и Муслиманството.
Својот Бог го нарекуваат Јахве, а своите учења ги базираат врз Стариот Завет.
Мојсеј е главна фигура во приказната, тој е божјиот гласник кој го избавил еврејскиот народ од ропството на Египќаните.
Храмот во Ерусалим е светото место на Евреите, од кој денес има само урнатини, кои ги нарекуваат - Ѕидот на плачот.
Се молат во Синагогa, а неработен ден им е сабота
Една од најстарите религии која опстојува и денес и е единствена по тоа што ги обединува и религијата и националноста.
Брои околу 14 милиони верници.
Тоа е првата монотеистичка религија, од која подоцна се развиле Христијанството и Муслиманството.
Својот Бог го нарекуваат Јахве, а своите учења ги базираат врз Стариот Завет.
Мојсеј е главна фигура во приказната, тој е божјиот гласник кој го избавил еврејскиот народ од ропството на Египќаните.
Храмот во Ерусалим е светото место на Евреите, од кој денес има само урнатини, кои ги нарекуваат - Ѕидот на плачот.
Се молат во Синагогa, а неработен ден им е сабота
Кидман
zbunet напиша:Според мене религија е инструмент за хипноза и контрола на широките народни маси. Религијските војни се најжестоки.
Ова повеќе ме асоцира на поимот „политика“
keti
E da, ucena. Mora da se moli za da dobie jadenje t.e. usloven refleks
zbunet
keti напиша:zbunet напиша:Според мене религија е инструмент за хипноза и контрола на широките народни маси. Религијските војни се најжестоки.
Ова повеќе ме асоцира на поимот „политика“
Spored mene razlikata e samo vo demagogijata, a vo praksa se isti.
zbunet
Религијата е измислена воглавном како утеха за мизерниот живот на земјата, за да се трпат без приговор неправдите кои им се нанесувале на угнетените, дека ќе одат во рајот, а угнетувачите ќе одат во пеколот.
„Ха, ха, ха, само тој нека прави лошо, нека се богати,нека ужива сега, нека малтретира се околу себе, а не знае дека ќе гори во пеколот,ха,ха.ха, колку е наивен, не знае колку е страшно во пеколот, ќе види тој“!
„Ха, ха, ха, само тој нека прави лошо, нека се богати,нека ужива сега, нека малтретира се околу себе, а не знае дека ќе гори во пеколот,ха,ха.ха, колку е наивен, не знае колку е страшно во пеколот, ќе види тој“!
trpe
Тие кои не умеат да се снајдат се божји чеда оти се препуштени на неговата воља.
zbunet
,,На ќорото пиле Господ седело му праит,-македонска народна поговорка
the nurse
Идат у црква, ама дур чепкаат во ташна за ситни пари за свеќа им се мотаат кондомите и зврцка смс од швалерот.
zbunet
Една комшивка моја, повозрасна тетка, го викнала попот да ѝ пее поскура за славата.
Дошол попот, ѝ побарал толку колку шо си е џезата по ценовник
таа му рекла, Попе, имам само 50ден, не ми е земена пензијата, немам појќе.
И тој мајмунот си заминал и не ѝ ја пеел поскурата.
Ви се верува?
Тетка Ленче, до кај стаса го раскажа и клетва даде, уште еднаш дома не го прибира.
Дошол попот, ѝ побарал толку колку шо си е џезата по ценовник
таа му рекла, Попе, имам само 50ден, не ми е земена пензијата, немам појќе.
И тој мајмунот си заминал и не ѝ ја пеел поскурата.
Ви се верува?
Тетка Ленче, до кај стаса го раскажа и клетва даде, уште еднаш дома не го прибира.
Кидман
Мене ми се случи да носам лепче во црква.Пееше попот што пееше,прашуваше секого посебно за која намена му е (за здравје,за ...слава).Имало различен ценовник. Оставив пари колку што оставаа сите,попот нешто промрморе, толку-волку пари,во гужвата не го разбрав.Јас фраерка, уште му одмавнав со рака :-Не треба кусур! После разбрав дека требало повеќе да оставам...
the nurse
Е, ајде нека е честит празникот Арангел, празник му е и на татко ми Ангел па користам прилика јавно да му го честитам...
keti
Замисли ги укинат религиите и политиката. И што ќе прават тогаш луѓето? Ќе треба да се сакаат.
zbunet
На богатите им е полесно да се здружат и да го газат светот у како се они фраери мора да си дадат некое демек мистично име, како фараоните во своето лудило кои замислувале дека се богови, Дека се серковци докажува тоа што се случува низ светот и немаат појма што прават, повторно како боговите на Зевс кои си поигрувале со човешвото. Оние кои ќе се побунет се сметаат за анархисти, сатанисти итн. само затоа што каде има сила нема правда.
Религијата и филозофијата служат за перење мозок, како беше докажано низ историјата на човештвото, филозијата е сеуште употреблива религија. Како пред 2000 години кога било во мода да има видовити, така сега секој се прави филозоф.
Води кон заклучок дека секој има некој перверзен нагон демек го разбира светот и малку му фали да стане бог, а сите други се смотани и треба да ги заебава како сака, а ништо да не му можат.
Демек почитувањето на религијата е само лицемерие, а кога би можеле би му забиле нож во грбот на Господ како што и прават.
Религијата и филозофијата служат за перење мозок, како беше докажано низ историјата на човештвото, филозијата е сеуште употреблива религија. Како пред 2000 години кога било во мода да има видовити, така сега секој се прави филозоф.
Води кон заклучок дека секој има некој перверзен нагон демек го разбира светот и малку му фали да стане бог, а сите други се смотани и треба да ги заебава како сака, а ништо да не му можат.
Демек почитувањето на религијата е само лицемерие, а кога би можеле би му забиле нож во грбот на Господ како што и прават.
zbunet
Знаејќи ја лицемерноста со која се секојдневно се среќаваме, посебно се симптоматични верските празници затоа што меѓудругото се оди и во црква заради обележување на тој ден.
Како деца игравме жмурки и кој го заебе жмуркачот може да се спаси. Значи Попот намерно слабо игра за да се спасат играчите и што било до сега не важи.
Како деца игравме жмурки и кој го заебе жмуркачот може да се спаси. Значи Попот намерно слабо игра за да се спасат играчите и што било до сега не важи.
zbunet
Замисли си вонземјанин во посета на нашава планета и што ќе си речеш?
Раздвоени групички кои меѓусебно се убиваат затоа што имаат различни сфаќања како настанал светот и кој е главен иако никој не го видел. Полесно им е да загинат од колку да се откажат од своите илузии. Религијата е створена заради страв од непознатото и се обидуваат да му се улизуваат по сличен модел како и на кралеви, претседатели, газди, плашејќи се од нивниот гнев.
Дали тоа значи дека е лудак секој религиозен фанатик? Што ќе си речеш да си вонземјанин?
Раздвоени групички кои меѓусебно се убиваат затоа што имаат различни сфаќања како настанал светот и кој е главен иако никој не го видел. Полесно им е да загинат од колку да се откажат од своите илузии. Религијата е створена заради страв од непознатото и се обидуваат да му се улизуваат по сличен модел како и на кралеви, претседатели, газди, плашејќи се од нивниот гнев.
Дали тоа значи дека е лудак секој религиозен фанатик? Што ќе си речеш да си вонземјанин?
zbunet
Ако си вонземјанин и си пристигнал безбедно и незабележано,најверојатно си во работна(истражувачка) посета.На лабораториските примероци(земјаните).
Без оглед на технолошкиот развој, ништо не се сменило илјадници години.
Ако сум јас вонземјанин ќе бидам
Затоа што ништо во човечката природа не се сменило на добро.
Без оглед на технолошкиот развој, ништо не се сменило илјадници години.
Ако сум јас вонземјанин ќе бидам
Затоа што ништо во човечката природа не се сменило на добро.
the nurse
Страна 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» „Како си?“
» Дали постои смисла на животот?
» Нешто без врска
» Математика - баук или интересна наука
» Културни манири
» Дали постои смисла на животот?
» Нешто без врска
» Математика - баук или интересна наука
» Културни манири