ЦЕЛТА ИЛИ НАЧИНОТ
+5
Кидман
trpe
fragola
Александра
zbunet
9 posters
МЕКИЦИ :: ЧЕТВРТО ОКО :: ФИЛОЗОФИЈА
Страна 2 of 5
Страна 2 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: ЦЕЛТА ИЛИ НАЧИНОТ
hmmm... mislam deka sum del od globalen eksperiment.
celta mi e nepoznata, a nacinot mi e somnitelen.
Александра
dalas2no напиша:hmmm... mislam deka sum del od globalen eksperiment.
Имав една колешека која постојано повторуваше:„Ма што е битно, важно е да се дружиме!“
Така и јас би ти го кажал истото: Што има врска,која е целта и кој е начинот, важно е да се дружиме
trpe
- Sakas ?
- Pa ako sakas ti, nema so sila da te teram.
- Kolku si mil, aj drug pat.
" Ama sum glup "
- Pa ako sakas ti, nema so sila da te teram.
- Kolku si mil, aj drug pat.
" Ama sum glup "
zbunet
- Ќе идеш у црква ?
- Па, не знам, не ми е арно нешто.
- Па иди у католичка, најблиску ти е.
- Да бе, у католичка.
- Па шо има везе, црква си е црква.
- Па, не знам, не ми е арно нешто.
- Па иди у католичка, најблиску ти е.
- Да бе, у католичка.
- Па шо има везе, црква си е црква.
zbunet
Колку повисоко мислење имаме за себе толку ни’ е поважен начинот од целта.
zbunet
zbunet напиша:Колку повисоко мислење имаме за себе толку ни’ е поважен начинот од целта.
што има тоа врска со мислењето за себе...
Кидман
Kolku poveke postojat dokazi deka vredis, tolku poveke ke ti bide ponizuvanje nisko da se spustis i po cena da ne ja ispolnis celta.
zbunet
е па нема врска тоа со високото мислење за себе, туку со развиената свест.
Целта не значи секогаш спуштање ниско.
Во секој случај, значела тоа или не, лично заради тебе е поубаво да обрнуваш повеќе внимание на начинот отколку на целта. Целта е моментална сатисфакција. Начинот подолго се доживува.
Целта не значи секогаш спуштање ниско.
Во секој случај, значела тоа или не, лично заради тебе е поубаво да обрнуваш повеќе внимание на начинот отколку на целта. Целта е моментална сатисфакција. Начинот подолго се доживува.
Кидман
Сепак, постојат животни предизвици кои го негираат моето тврдење од погоре.
Колку ниско би можел да се спуштиш на пример ако се работи за, од кај да знам, на пример здравјето или животот на твоето дете (бррр.... морбидно) Морбидно или не, постојат ситуации кога целта ќе биде поважна од начинот. Кога едноставно немаш можност да го избереш начинот.
Колку ниско би можел да се спуштиш на пример ако се работи за, од кај да знам, на пример здравјето или животот на твоето дете (бррр.... морбидно) Морбидно или не, постојат ситуации кога целта ќе биде поважна од начинот. Кога едноставно немаш можност да го избереш начинот.
Кидман
развиена свест значи јасност и прегледност во размислувањата, анализа и разбирање на моралната етика, духовна надградба, чиста и отворен насмевка, но и револтиран гнев заради неправда кој не се плаши да го искаже отворено пред било кого.
Неразвиена свест има патолошка нарцисоидност која ја прикрива самоомразата и како свеста не дозволува постоење на експлицитни самодеструктивни дејствија, објектот (не можам да го наречам субјект),врши проекција (си ја ушка мувата) на другите. Свеста ги толкува како закана (параноја) против кои превзема дејствија во склад на неговите можности и овластувања. Како моралните поставки се потиснати заради ирационална загрозеност, не бира, туку ги употребува сите можни начини кои му се не дофат.
Лечење ? Мозочните ќелии се формираат според размислувањата на објектот и завземаат трајна положба и физички облик. Затоа психијатријата е толку немоќна. Потребна е оперативна интервенција, а науката сеуште не го достигнала тој стадиум за да има позначајно влијание на овој тип на патологија.
Значи за такви луѓе само еутаназија или копач у глава, залуден е секој дијалог...
Неразвиена свест има патолошка нарцисоидност која ја прикрива самоомразата и како свеста не дозволува постоење на експлицитни самодеструктивни дејствија, објектот (не можам да го наречам субјект),врши проекција (си ја ушка мувата) на другите. Свеста ги толкува како закана (параноја) против кои превзема дејствија во склад на неговите можности и овластувања. Како моралните поставки се потиснати заради ирационална загрозеност, не бира, туку ги употребува сите можни начини кои му се не дофат.
Лечење ? Мозочните ќелии се формираат според размислувањата на објектот и завземаат трајна положба и физички облик. Затоа психијатријата е толку немоќна. Потребна е оперативна интервенција, а науката сеуште не го достигнала тој стадиум за да има позначајно влијание на овој тип на патологија.
Значи за такви луѓе само еутаназија или копач у глава, залуден е секој дијалог...
zbunet
Да се колебаш помеѓу целта и начинот е единствен експлицитно видлив знак на човечност
zbunet
Човек не треба да се плаши од растојанието помеѓу соништата и реалноста, бидејќи кога некој е способен за нешто да сонува, тогаш може и да го направи тоа.
alisa
Замислете си дека сте во пустина и во раката имате круша, а ве брка лав . Како ке стасате до Рим ?
Ке ја фрлиш крушата и пошто крушата под круша паѓа, тап ете ти дрво . Се
качуваш на дрво и пошто лавот не може да се качи ти паѓа камен од срце
и ќе го отепа лавот. Е сеа тука пошто си се спасил автоматски си на
коњ. Коњот ги знае сите патишта, а сите патишта водат до Рим. Така да,
кај и да е ќе стасаш до таму !!!
trpe
trpe напиша:Замислете си дека сте во пустина и во раката имате круша, а ве брка лав . Како ке стасате до Рим ?
Баш и не е во склад со темата, ама барем има цел и начин
trpe
trpe напиша:Замислете си дека сте во пустина и во раката имате круша, а ве брка лав . Како ке стасате до Рим ?
Како и да е,
zbunet
кога му е целта на овчарот да му бидат овците на број, секој начин му е оправдан
Александра
Кога имаш цел, а немаш начин, стани цел, а таа нека се мисли околу начинот.
zbunet
Ех,фала ова е многу добар совет.Ќе го применам во женска смисла,нормално!
the nurse
Страна 2 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
МЕКИЦИ :: ЧЕТВРТО ОКО :: ФИЛОЗОФИЈА
Страна 2 of 5