Нешто интересно
+4
Кидман
trpe
Александра
zbunet
8 posters
Страна 2 of 3
Страна 2 of 3 • 1, 2, 3
Вежби за зацврстување на стомачните мускули
Легнете на грб и испружете ги рацете над главата, така што дланките да ви бидат насочени нагоре. Стегнете ги стомачните мускули и едновремено започнете да ги носите колената кон градите, а рацете нанапред, подигајќи го малку горниот дел од телото. Треба да ја достигнете положбата прикажана на сликата.
Задржете се во таа положба 5 секунди и повторно легнете на подот. Повторете ја оваа вежба 12 пати.
Легнете на грб и раширете ги рацете и нозете. Вашето тело гледано одгоре треба да има форма како „Х“. Истовремено започнете да го подигате горниот дел од телото и нозете. Ставете ја левата нога пред десната и подигајте ги нозете додека не бидат под агол од 90° со подот. За тоа време подигајте го горниот дел од телото, спојте ги дланките и носете ги на левата страна (како на сликата).
Вратете се во првобитната положба и повторете ја вежбата на другата страна. Направете 16 повторувања (8 налево и 8 надесно).
Легнете на подот, подигнете ги нозете и потпрете ги на работ на стол. Рацете треба да ви бидат покрај телото, а нозете не треба да ги свиткувате. Стегнете ги мускулите на задникот и бутовите и започнете да го подигате задникот нагоре. Истовремено подигајте ги и рацете. Потребно е да дојдете во положбата покажана на сликата.
Задржете се 2-3 секунди и вратете се во првобитната положба. Повторете ја вежбата 12 пати.
Легнете на подот, подигнете ги нозете и потпрете ги на работ на стол. Земете крпа или стап во рацете и испружете ги над главата. Започнете да се подигате нагоре, вртејќи го торзото налево, додека не дојдете во положбата прикажана на сликата.
Потоа вратете се во почетната положба и започнете повторно да се подигате, овој пат вртејќи се надесно. Направете 16 повторувања (8 налево и 8 надесно).
Клекнете на подот и ставете ги дланките зад главата. Држете ги колковите стабилни, стегнете ги стомачните мускули и свиткајте го горниот дел од телото кон папокот (како на сликата). Потоа исправете се.
Направете 12 вакви контракции на стомачните мускули.
alisa
Re: Нешто интересно
Ušli u Guinnessovu knjigu rekorda: U bosanskom kazanu skuhali gravče teško oko 3 tone
...U štipskom selu Sarčievu u jednom kazanu skuvano je 3.150 kilograma pasulja sa slaninom, čime je Makedonija ušla u Guinnessovu knjigu rekorda....
"Makedonski kuvar Ljupčo Gijevski, koji je kuhar u skopskom hotelu "Aleksandar palas" izjavio je, da je pasulj skuhan po starom receptu, po kojem je, kako tvrdi, "jeo i sam Aleksandar Makedonski"......
http://www.24sata.info/zabava/zanimljivosti/40113-Usli-Guinnessovu-knjigu-rekorda-bosanskom-kazanu-skuhali-gravce-tesko-oko-tone.html
...U štipskom selu Sarčievu u jednom kazanu skuvano je 3.150 kilograma pasulja sa slaninom, čime je Makedonija ušla u Guinnessovu knjigu rekorda....
"Makedonski kuvar Ljupčo Gijevski, koji je kuhar u skopskom hotelu "Aleksandar palas" izjavio je, da je pasulj skuhan po starom receptu, po kojem je, kako tvrdi, "jeo i sam Aleksandar Makedonski"......
http://www.24sata.info/zabava/zanimljivosti/40113-Usli-Guinnessovu-knjigu-rekorda-bosanskom-kazanu-skuhali-gravce-tesko-oko-tone.html
keti
Re: Нешто интересно
За нашите!!!Децава нејќат сега грав да јадат,морам да им кажам дека Аце наш јадел па можеби ќе посакаат.
the nurse
Re: Нешто интересно
Се појавија на пазарот “ Мрзливи пици “ кои брзо се подготвуваат и кај кои главен акцент е ставен на изгледот и заради цената се наменети само за повисоките слоеви.
zbunet
Re: Нешто интересно
Е како да не.Друго е кога сама ќе си замесам и знам што си ставам одозгора.Да не се фалам сама,ама ме фалат...оние што јадатКога сме кај пиците денес на работа се смеевме за анегдота кога некоја баба(нели нашите баби правеле пити,пици ние ги научивме)правела пица,но ја викала ,,страмен комад,, Понатаму, водеше кон вицот за внучето кое барало помфрит и бабата не знаела што е тоа,и кажале пржен компир.Напраила и побарало кечап,што е тоа?И кажале тоа што се тура у пица!? А -рекла бабата-Кај сега у сред ноќ ќе барам по село тоа,што се ,,тура у пица,,?
the nurse
Re: Нешто интересно
Mrzlivite pici se nova granka vo ku...kuvarskite vestini i se zavisni od sponzori
zbunet
Re: Нешто интересно
Во една анализа направена врз основа на исхраната биле добиени следните резултати:
Јапонците јадат многу малку масна храна и имаат помалку срцеви удари од американците и англичаните.
Мексиканците јадат многу маснотии и имаат помалку срцеви удари од американците и англичаните.
Кинезите пијат многу малку црвено вино и имаат помалку срцеви удари од американците и англичаните.
Французите и италијанците пијат многу црвено вино и имаат помалку срцеви удари од американците и англичаните.
Германците пијат многу пиво и јадат масни кобасици, и имаат помалку срцеви удари од американците и англичаните.
Заклучок:
Јадете и пијте што ви прави мерак, само немојте да зборите англиски – изгледа тоа убива!
Јапонците јадат многу малку масна храна и имаат помалку срцеви удари од американците и англичаните.
Мексиканците јадат многу маснотии и имаат помалку срцеви удари од американците и англичаните.
Кинезите пијат многу малку црвено вино и имаат помалку срцеви удари од американците и англичаните.
Французите и италијанците пијат многу црвено вино и имаат помалку срцеви удари од американците и англичаните.
Германците пијат многу пиво и јадат масни кобасици, и имаат помалку срцеви удари од американците и англичаните.
Заклучок:
Јадете и пијте што ви прави мерак, само немојте да зборите англиски – изгледа тоа убива!
trpe
Re: Нешто интересно
Маргарин
Додај те ми путер,ве молам!
Маргаринот е изворно создаден поради,брзо здебелување на ќурките.Но,брзо предизвикал изумирање,а оној што вложил пари сакал да си ги поврати...па е смислено да седодаде жолта боја и да се продава како замена на путер.Калориски имаат приближно иста вредност,но конзумирањето на маргарин може да ги зголеми шансите за срцеви болести кај жените до 53%(Истражување на Харвард).
Путер
Побогат е со маснотии во однос на маргаринот,но со други состојки ја зголемува нивната абсорпција(да не проширувам,некои витамини К,Д,А и Е се липосолубилни).Се добива на природен начин и постои со векови.
Маргарин
Богат со маснотии
Три пати го зголемува ризикот од срцеви болести
Петпати го зголемува ризикот од карцином
Го намалува квалитетот на мајчиното млеко и имунитетот
Го намалува производството на инсулин
По состав...само една молекула го дели од ПЛАСТИКА.
Тоа важи за се друго што е хидрогенизирано(додаден водород,се менува молекуларниот состав)
Направете сами експеримент:
Оставете кутија со маргарин на отворено место(балкон,гаража на пр.) неколку дена.
-Ниту еден инсект нема да му се приближи(значи нема ништо хранливо)
-нема да смени ни вкус, ни мирис,
-нема да се развијат на него ни бактерии ,ни габички
-Би намачкале ли пластика на парче леб?
Една кинеска поговорка вели:,,Ако знаеш нешто важно за доброто и на другите,твоја морална обврска е тоа да го поделиш со нив,,
Додај те ми путер,ве молам!
Маргаринот е изворно создаден поради,брзо здебелување на ќурките.Но,брзо предизвикал изумирање,а оној што вложил пари сакал да си ги поврати...па е смислено да седодаде жолта боја и да се продава како замена на путер.Калориски имаат приближно иста вредност,но конзумирањето на маргарин може да ги зголеми шансите за срцеви болести кај жените до 53%(Истражување на Харвард).
Путер
Побогат е со маснотии во однос на маргаринот,но со други состојки ја зголемува нивната абсорпција(да не проширувам,некои витамини К,Д,А и Е се липосолубилни).Се добива на природен начин и постои со векови.
Маргарин
Богат со маснотии
Три пати го зголемува ризикот од срцеви болести
Петпати го зголемува ризикот од карцином
Го намалува квалитетот на мајчиното млеко и имунитетот
Го намалува производството на инсулин
По состав...само една молекула го дели од ПЛАСТИКА.
Тоа важи за се друго што е хидрогенизирано(додаден водород,се менува молекуларниот состав)
Направете сами експеримент:
Оставете кутија со маргарин на отворено место(балкон,гаража на пр.) неколку дена.
-Ниту еден инсект нема да му се приближи(значи нема ништо хранливо)
-нема да смени ни вкус, ни мирис,
-нема да се развијат на него ни бактерии ,ни габички
-Би намачкале ли пластика на парче леб?
Една кинеска поговорка вели:,,Ако знаеш нешто важно за доброто и на другите,твоја морална обврска е тоа да го поделиш со нив,,
the nurse
Re: Нешто интересно
Филмот “Последно танго во Париз“ наметнува дилема дали е поздрав маргаринот или путерот?
zbunet
Страна 2 of 3 • 1, 2, 3
Страна 2 of 3
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот