Како ги решавате проблемите во животот?
+5
Кидман
trpe
fragola
Александра
zbunet
9 posters
МЕКИЦИ :: ЧЕТВРТО ОКО :: ФИЛОЗОФИЈА
Страна 4 of 7
Страна 4 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Како ги решавате проблемите во животот?
- Политички
вчера на пример, јас расположена демек сентиментално, пеглав и си го пуштав Балашевич на youtube и по малку си ги забришував очите кога ќе ме погодеше некој стих у живац и во такво левитирачко расположение неќам никој да ме вознемирува, арно ама комшијата излегол во двор, а тоа е кај мене под прозор, да сече некои гранки и талалика некој турбо рефрен, Нечеш чак ни пасуљ да ми скуваш, а камоли децу да ми чуваш
Појде Балашевич по вода што појде, туку да се спаси барем што може
Го отварам прозорот и му викам, за најшармантниот комшија на цел свет и лепо друштво! И му ја пуштам до даске ,,Не спавај мала моја музика док свира,, Аааа комшике, оваа од наше време
И така, после тој порачува, јас пуштам, јас пеглам, тој сече гранки, дофрла глупости, нема Балашевич, е нема, ама и Шта чу кучи тако рано ко ме чека тамо - нема!!!
вчера на пример, јас расположена демек сентиментално, пеглав и си го пуштав Балашевич на youtube и по малку си ги забришував очите кога ќе ме погодеше некој стих у живац и во такво левитирачко расположение неќам никој да ме вознемирува, арно ама комшијата излегол во двор, а тоа е кај мене под прозор, да сече некои гранки и талалика некој турбо рефрен, Нечеш чак ни пасуљ да ми скуваш, а камоли децу да ми чуваш
Појде Балашевич по вода што појде, туку да се спаси барем што може
Го отварам прозорот и му викам, за најшармантниот комшија на цел свет и лепо друштво! И му ја пуштам до даске ,,Не спавај мала моја музика док свира,, Аааа комшике, оваа од наше време
И така, после тој порачува, јас пуштам, јас пеглам, тој сече гранки, дофрла глупости, нема Балашевич, е нема, ама и Шта чу кучи тако рано ко ме чека тамо - нема!!!
Кидман
еве ви еден автентичен дијалог
- Можеш ли да ми позајмиш 1000еу?
- Имам, можам, нема да ми ги вратиш
- Себичен си! Ти се расфрлаш со пари, јас немам леб да јадам.
Кој е во право????
- Можеш ли да ми позајмиш 1000еу?
- Имам, можам, нема да ми ги вратиш
- Себичен си! Ти се расфрлаш со пари, јас немам леб да јадам.
Кој е во право????
Кидман
Точно така И би додала,сопствените проблеми во 90% случаи самите си ги создаваме и самите треба да си ги решиме.
the nurse
Да ги избегнуваш проблемите во животот е исто како да не сакаш да се испотиш за нешто што ти причинува задоволство.
zbunet
fragola напиша:Po pat na obidi i greski.
po pat na sistematizacija i polimerizacija
Кидман
Изреката „утрото е поумно од вечерта“ е сосема точна, тврдат научниците. Тие сметаат дека ако треба да донесете некоја голема одлука, тогаш најдобро е прво да отспиете, односно некое време да не мислите на проблемот.Експериментите покажале дека ако си го одвлечете вниманието со нешто друго или ако го одложите решавањето на проблемот за наредниот ден, ќе му помогнете на вашиот ум да го пронајде идеалното решение.Холандски истражувачи побарале од студенти да одлучат кој е најдобар модел меѓу 4 различни имагинарни автомобили. Секој од автомобилите имал различни карактеристики. Студентите од првата група требало веднаш да го направат својот избор (откако прочитале информации за секој автомобил). Втората група студенти пред да донесат одлука биле принудени да направат друг тест кој им го одвлекол вниманието 5 минути.Резултатите покажале дека студентите од втората група почесто го избирале најдобриот автомобил.Истражувачите веруваат дека тоа е така затоа што на потсвеста на студентите од втората група ѝ било дадено време да ги премери предностите и недостатоците на различните модели автомобили. Па така, студентите кои направиле најдобар избор биле оние на кои им било одвлечено вниманието и не биле во можност свесно да мислат.„Потсвесните мисли водат до подобри решенија, отколку ако луѓето одлучуваат веднаш. Иако во нашите сегашни експерименти учесниците всушност не преспаа пред да донесат одлука, јасно е дека одморот носи голема предност“– изјавил психологот Мартен Бос, којшто го предводел истражувањето. Луѓето кои свесно се обидуваат да најдат решение на голем проблем, најчесто ќе донесат погрешно решение. Затоа, одвлечете си ги мислите барем 5 минути и не мислете на проблемот за да го пронајдете идеалното решение.
trpe
Како стадото го спасило слончето
Невнимателното слонче станало плен на крокодилите додека пиело вода, па стадото се упатило групно кон водата за да му помогне на слончето
trpe
" Колку си поблиску до врвот, толку повеќе сфаќаш дека не постои „врв“. "
Ненси Баркус
Ненси Баркус
alisa
Проблемите секој пат не се решаваат со отворен разговор. Многу пати се решаваат со премолчување.
zbunet
Не е така!
Премолчуваш само пред некој кој не е достоен за твоето внимание, или знаеш дека колку и да зборуваш е џабе - нема да те сфати. Ама со тоа автоматски го потценуваш.
Со некој што ти е близок и ти значи, секогаш разговорот е подобар од премолчувањето.
Само треба да одлучиш - тој човек ти значи толку многу за да се трудиш околу него, или не.
Премолчуваш само пред некој кој не е достоен за твоето внимание, или знаеш дека колку и да зборуваш е џабе - нема да те сфати. Ама со тоа автоматски го потценуваш.
Со некој што ти е близок и ти значи, секогаш разговорот е подобар од премолчувањето.
Само треба да одлучиш - тој човек ти значи толку многу за да се трудиш околу него, или не.
Кидман
Секој стоматолог треба да заврши и психијатрија. За да не се срамат да одат на преглед.
zbunet
zbunet напиша:Секој стоматолог треба да заврши и психијатрија. За да не се срамат да одат на преглед.
Тоа е пуста суета,срамота е да отидеш на забар со уништени заби.
А него што му е гајле,повеќе пари ќе земе.
А како е кога ќе отидеш на доктор со уништени витални органи???
the nurse
Какво животно чува, таков е и сопственикот, а таков и софтвер користи.
zbunet
Кога имаш нерешлив проблем оставаш на времето да го реши, а времето најчесто помага со заборав.
zbunet
Ги расплакуваме оние, кои се грижат за нас.
Плачеме за оние, кои не ни обрнуваат внимание.
Се грижиме за оние, кои никогаш нема да заплачат за нас.
Чудно...но,вистинито.
Кога еднаш тоа ќе го сфатиме,никогаш не е доцна да се промениме.
Плачеме за оние, кои не ни обрнуваат внимание.
Се грижиме за оние, кои никогаш нема да заплачат за нас.
Чудно...но,вистинито.
Кога еднаш тоа ќе го сфатиме,никогаш не е доцна да се промениме.
the nurse
Оној кој го молиш најчесто заслужува да го колиш.
Заканата за разлика од молбата е поуверлива за итноста на твоите потреби.
Заканата за разлика од молбата е поуверлива за итноста на твоите потреби.
zbunet
Страна 4 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Similar topics
» Ваши дела - уметност без граници
» Досадно ........
» Дали постои смисла на животот?
» УБАВИНИТЕ НА МОЈАТА ЗЕМЈА
» „Како си?“
» Досадно ........
» Дали постои смисла на животот?
» УБАВИНИТЕ НА МОЈАТА ЗЕМЈА
» „Како си?“