Нешто за љубовта
+7
keti
Тото
Кидман
trpe
Александра
fragola
zbunet
11 posters
МЕКИЦИ :: СКОКОТЛИВО :: ЉУБОВ
Страна 19 of 22
Страна 19 of 22 • 1 ... 11 ... 18, 19, 20, 21, 22
Re: Нешто за љубовта
Ljubovta e kako voda i struja. Ti si struja, a taa voda, a vo vas vrtat strujomer i vodomer
zbunet
Struja+voda=masina za perenje...
Ima jaki marki koi dolgo rabotat dobro ...bez da im zatreba majstor da gi popravi,na nekoi pak trista majstori ke se smenat ...kako ke ti se pogodi
Ima jaki marki koi dolgo rabotat dobro ...bez da im zatreba majstor da gi popravi,na nekoi pak trista majstori ke se smenat ...kako ke ti se pogodi
the nurse
Александра
Симболите за љубов и нивното значење
Прво шти ни паѓа на памет кога ќе помислиме на зборот „љубов“ е срце, одностно симболот како срце. Но, покрај срцето постојат и други симболи кои се синоним за ова чувство или состојба. Покрај општо прифатените и најчесто употребувани, постојат и симболи кои имаат свое специфично значење и се разликуваат од народ до народ или од земја до земја. Но, од каде и да потекнуваат, овие симболи ја имаат моќта на лесен и прецизен начин да ја пренесат пораката и чувствата.
Еве некои, повеќе или помалку познати симболи кои се синоним за љубов.
- Јаболко. Јаболкото не е само симбол за љубов, туку и плодност и благосостојба. Постојат многу приказни во кои јаболкото ја има клучната улога во раѓањето на љубов. Дионис, грчкиот бог на виното, и го понудил на Афродита, божица на љубовта и убавината, со цел да ја заведе и освои. Јаболкото исто така ја симболизира и женската убавина, а во Кина е симбол на мир и обожување.
- Харфа. Харфата е еден од најстарите инструменти и означува спој на љубов со поезија, уметност и музика. Во келтската митологија, харфата го симболизира мостот на овоземското и небесното. Слично на тоа, на Исланд и во Норвешка жиците на на харфа имаат значење на скалила кои симболизираат некои повисоки нивоа на љубов и патот до небо.
- Купидон. Ова е симбол кој означува желба. Во многу уметнички дела Купидон е представен со повез преку очи, што сликовито ја прикажува познатата изјава „љубовта е слепа“, односно, нашето „слепино“ и занесеност кога сме вљубени. Купидон е всушност палавиот син на Венера, римската божица на љубовта, и секогаш е представен као дебелко детенце кое постојано фрла стрели, целејќи (и секогаш погодувајќи) во срцата на луѓето, по што тие се вљубуваат. Всушност, Венера, неговата мајка е одговорна за Ете, тоа е приказната за Купидон, во која е убаво дури да се верува. Денес Купидон масовно се користи во производство на честитки, украси, играчки и слично, кои вљубените ги купуваат како подароци.
-Срце. Ова е секако најпепознатливиот и најчесто користен симбол на љубовта. Се смета дека срцето е галвниот „виновник“ за вљубувањето. Ова верување доаѓа од таму кога ќе се сретне личноста кон која се чувствува љубов, во која сме вљубени, срцето посилно бие. И во поезијата е најчесто коритено срцето да се посочи „виновникот“ за состојбата во која се наоѓа влубената личност.
-Рози. Цвеќето е прекрасен начин да се пренесе порака дека некого сакате. Но кога се мисили за вљубеност, првото цвеќе на кое се помислува е розата и тоа црвената. Симболиката на црвената роза не завршува тука: пупката означува почеток на љубов, скоро невина, додека расцутената црвена роза покрај симболизирањето на љубов означува и длабока физичка привлечност и страст. Розите ги има во 72 различни бои и секоја има своја симболика. Жолтите рози симболизираат пријателство, белите мир, розовите нежна љубов и пријатество.
- Бели гулаби. Во некои земји се верува дека овие прици токму на денот на вљубените го пронаоѓаат својот партнер. Гулабите симболизирааат мир и љубов, невиност и помирување меѓу луѓето. За вљубените луѓе често се вика дека се како вљубени гулаби, затоа што овие птици се навистина предани, нежни и верни партнери еден на друг.
http://popara.mk/2011/zhivot/ljubov-i-seks/simbolite-za-ljubov-i-nivnoto-znachenje/
keti
Sto znaci "vkus za zeni"? Pa ne ke ja jade? A ako ne ja jade, sto li drugo moze da i' pravi?
zbunet
О Боже, ти што си на небото, слушни го мојот глас...Те љубам со цело мое срце...Исполни ме со твојата љубов божја и дај ми сила да го победам злото во мене...Те љубам боже...Нека биде твојата волја...Амин
keti
Znaš šta ću ti učiniti:
pokvariću ti igračku koja se zove bol...
Miroslav Mika Antic
Miroslav Mika Antic
the nurse
Patot do ljubovta e poplocen so inteligencija i nesebicnost, a ne so prosecnost
zbunet
zbunet напиша:Patot do ljubovta e poplocen so inteligencija i nesebicnost, a ne so prosecnost
Ti toa seriozno? Znaci tebe ti e lesno - si odis i si svirkas
Александра
hot nurse напиша:Znaš šta ću ti učiniti:
Miroslav Mika Antic
mh... one and only
Кидман
Жената е планина, а мажот планинар кој сака да и’ се качи на врвот каде ќе го закачи своето знаме
zbunet
Da si ja otvori dusata pred tebe znaci da moze slobodno da ti zbori i valkano i predizvikuvacki bez da se plasi deka loso ke ja sfatis
zbunet
Страна 19 of 22 • 1 ... 11 ... 18, 19, 20, 21, 22
МЕКИЦИ :: СКОКОТЛИВО :: ЉУБОВ
Страна 19 of 22